През 1929 г., само няколко дни след катастрофата на фондовата борса в САЩ, специалисти от Харвард са успокоявали инвеститорите с думите, че навлизането в сериозна икономическа депресия е невъзможно. В изследване проведено през 2001 г., 95% от американските икономисти са изразили становището си, че няма причина скоро да се притесняваме от негативни тенденции в икономиката. Днес анализаторите също не очакват икономическа рецесия в САЩ, но това някак вече не звучи успокоително, особено след десетките примери на неверни прогнози.

А сега да погледнем какво ни е известно. Америка регистрира силен ръст на БВП от 3.9% (на годишна база) през третото тримесечие, което подлежи на ревизия, като очакванията са тя да е нагоре (дори до 5%). Това обаче е минало. Икономистите се притесняват, че през четвъртото тримесечие, икономиката на САЩ ще забави ръста си, а още в началото на следващата година ще се усетят първите по-сериозни удари по производителността и пазара на труда в Щатите.

Основната причина за забавянето на американската икономика е слабостта на пазара на недвижими имоти, който удари силно по финансовата система на САЩ. В началото на века, експертите обясняваха, че цените на имотите никога няма да паднат повсеместно в цялата страна. Това обаче е реалността днес, а само 7 години по-късно те отбелязват спад с 5% на годишна база. Инвестициите в жилищния пазар намаляха драстично, а растящия показател за непродадени къщи ни навежда на мисълта, че най-вероятно цената има на къде да слезе още.

Потребителското търсене в САЩ най-вероятно ще пострада много повече днес, отколкото 6 години по-рано, когато борсата изпита сътресението от спукването на „дот-ком" балона. С продължаващата обезценка на имотите и невъзможността за вземане на нови кредити, американските потребители остават със силно ограничен финансов ресурс. Рекордно скъпият петрол прави нещата още по-лоши. Потребителското доверие достигна дъно, а корпоративният сектор предвижда по-слаб зимен сезон на покупки (между Деня на благодарността и Коледа). Слабият долар е единствената успокояваща новина в случая, след като постоянно увеличава американския износ, но за съжаление това е недостатъчно, за да редуцира пропуснатите ползи от слабото вътрешно потребление.

Въпросът, който касае всички сега, е дали американската рецесия ще повлече целия свят след себе си? Икономиките на Европа и Япония отбелязаха силно трето тримесечие, но изглежда че ще последват потапянето на американската икономика през последните три месеца на годината. Скъпите валути и в двете световни икономики, навреждат на износа, който до скоро се поемаше основно от САЩ. Европейският имотен пазар също изпитва затруднения, а банковият сектор все още не се е възстановил от кредитния водовъртеж преживян през август.

Големите надежди на света сега са отправени към развиващите се икономики. Само допреди десет години, икономистите биха били скандализирани от мисълта, че световната икономика може да зависи от страни в преход и тепърва развиващи пазарните си отношения. Днес обаче, благодарение на спешни икономически реформи, годишният ръст в тези страни достигна средно 7%. През тази година, именно развиващите се икономики ще допринесат за 50% от световния БВП, или около три пъти повече от САЩ. В миналото, развиващите се икономики разчитаха на помощ от големите страни в периоди на трудност, но изглежда че днес нещата се обръщат.

Естествено една по-сериозна икономическа рецесия в САЩ би навредила на износа от развиващите се страни, но сега те не са толкова зависими от Америка, колкото бяха преди. Важността на САЩ като основен двигател на икономически растеж в света се преекспонира, коментират анализатори. От 2000 г. насам, делът в световния внос на САЩ е намалял от 19% на 14%. В същото време, растежът на развиващите се страни се ускори основно благодарение на вътрешното търсене. През първата половина на годината, потребителското търсене в Китай и Индия е допринесло повече за световния БВП, отколкото САЩ.

Повечето развиващи се икономики са в изключително добро здраве. Голяма част от тях вече не са финансово зависими от големите си партньори и притежават огромни валутни резерви. Въпреки че има и изключения, почти всички такива държави имат малки бюджетни дефицити или дори излишъци, което може да им позволи да увеличат вътрешното потребление за сметка на ограничения износ в периоди на трудност.

Всичко това обаче не трябва да ни заблуждава, че развиващите се икономики ще съумеят да предпазят Света от негативите на евентуална икономическа рецесия в САЩ. Повечето от тях прогнозират спад в ръста на БВП през следващата година. Китай очаква икономическият растеж да се понижи до „скромните" 10% през 2008 г. Е, няма как, световният ръст неминуемо ще се забави догодина, след като през последните 5 години неотменно следваше рекордните стойности от 5%. Благодарение на новите икономики обаче, през следващата година световният ръст няма да слезе под 3.5%.

Растящата значимост на новите световни тигри ще се отрази и на друго място, освен в ограничаване на негативите от рецесията. Бързият икономически растеж е свързан с по-голямото търсене на суровини и материали водещо до допълнително поскъпване, което пък ще навреди най-много на развитите страни. Цената на петрола покачи толкова силно в последните 2 години именно заради рязкото увеличение на търсенето от развиващите се икономики. В миналото, когато Америка изпитваше затруднения, цената на петрола падаше, сега това не е случая. Скъпите суровини водят до увеличаване на инфлационния натиск в САЩ и Еврозоната, правейки работата на централните банкери особено трудно, след като трябва да се борят срещу надвисващата опасност от стагфлация.

Устремът на развиващите се икономики е добра новина за световния растеж, тъй като вече не е нужна само Америка, за да поддържа благосъстояние в световен мащаб на високо равнище. Лошата новина за САЩ е, че Светът ще започне да има все по-малка нужда от долара в идните години.