Разговорите в Белия дом за 700 милиарда долара, които ще се насочат за спасяване на финансовата система, завършиха без особен резултат, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Аз смятам, че ние ще постигнем единство, но има все още много какво да се върши, заяви кандидатът на демократите за президент Барак Обама след срещата в четвъртък. Той беше поканен за консултация, както и неговият конкурент Джон Маккейн, от американския президент Джордж Буш.

Със срещата си с кандидатите за президент и с представителите на банковата комисия при Конгреса Джордж Буш искаше да покаже, че неговото правителство приема сериозно финансовата криза.

Ние знаем, че трябва да предприемем колкото е възможно по-бързи мерки, каза Буш. Той изрази надежда, че скоро ще се постигне единство за спасителния план.

Ричард Шелби, член на банковата комисия към Конгреса, заяви, че финансовият министър Хенри Полсън е предложил грешен план, за да спаси банките от съмнителни кредити.

Този план трябва старателно да се прегледа, заяви още Шелби. Демократите предложиха план за спасяване на семействата, които са пострадали от кризата. За тази цел на разположение трябва да са 56,2 милиарда долара.

Въпреки липсата на конкретно решение американските борси реагираха позитивно на развитието. Dow Jones нарасна с 1,82%. Технологичният индекс се увеличи с 1,43% и затвори при 2186,57 пункта.

Във всички случаи участниците на пазара очакват нови банкови фалити. Спестовната каса Washington Mutual, която е под натиск, беше затворена от властите и беше купена от JPMorgan Chase за 1,9 милиарда долара. Все още не е ясно дали ще се състои ТВ-дуелът между Маккейн и Обама  в Университета в Мисисипи.

Кандидатът на демократите заяви, че той вероятно ще се състои както е планиран, но Маккейн все още не е взел решение.