Пътят към богатството не е никак лесен. Много от търсените развиващи се пазари са много малки, като ликвидността си остава един от сериозните проблеми. Все пак на сцената се появяват все повече ентусиасти, които са готови да рискуват, за да изпреварят останалите широко познати форми на инвестиции.

Наскоро, инвестиционната къща Franklin Templeton Investments представи новото си дружество специализирано в инвестиции точно в тези високорискови развиващи се пазари. Новото обединение оперира под името Templeton Global Smaller Companies Fund.

Фондът на Templeton ще се фокусира над малки компании, с пазарна капитализация от $300 млн. до $1 млрд. Нигерия, Боливия, Перу, Панама и Виетнам са само някой от държавите, в които фонда ще работи. От Templeton успокояват, че във всички от изброените държави има търговски банки и стойностни компании, както навсякъде по „белия свят".

„Много хора забравят, че развиващите се пазари всъщност напредват доста бързо, като по този начин откриват страхотни възможности за свръх-печалби", заявява директорът на новия фонд.

Разбира се, всеки един от инвеститорите е предупреждаван, че рискът в новите пазари е неколкократно по-голям. Ликвидността е в основата на инвестиционните рискове, като от Templeton съветват начинаещите инвеститори да не се впускат от самото начало в такива „екзотични финансови приключения".

До момента, Корея, Тайван, Бразилия, Русия и Южна Африка бяха едни от дестинациите любими на фондовите мениджъри, които работят на развиващите се пазари. Много от тях обаче започват да пренасочват географската си ориентация, тъй като икономиките на изброените държави, започват да стават все по-ниско доходни.

За пример, във Виетнам в момента има 5 държавни банки, които се очаква да издадат акции в близките няколко години. По принцип активите там са силно подценени и с потенциал за добър растеж. Виетнам е нисколиквиден пазар с обща капитализация от $3 млрд. В момента, азиатската страна е с политическа и икономическа стабилност, като социалната ситуация агресивно тласка икономиката все по-нагоре.

Според фондовите мениджъри, Виетнам се превръща във все по-примамлива дестинация, която скоро ще измести Китай от първото място в региона. Правени са десетки „совалки" на  експерти до страната, като всички те са убедени, че Виетнам ще е следващия топ-пазар.

Малките компании в развиващите се пазари са изключително опасни, но и изключително доходни и интересни за специалистите. Големият проблем е, че трябва да ги посещавате поне два пъти в годината, което отнема много ценно време, коментира фондов мениджър. Трябва да се преценява риска много внимателно, ако може да се инвестират дори само 1% в страна като Виетнам, това да се прави разумно.

Клиф Куинсбъри, който е управител на фонда за инвестиции на рискови пазари  Eaton Vance Emerging Markets Fund, предпочита да инвестира в по-малко рискови пазари като: Колумбия, България, Ботсуана, Мавриций, Румъния и Литва. Страните, които са в последните 4% по пазарна капитализация в света, успяват да връщат по около 18.1% годишна печалба през последните 10 години. За сравнение, развитите пазари са донасяли едва 5.6% годишна възвръщаемост за същия период. Като цяло, развиващите се пазари са с по-малка волатилност от развитите такива.

Куинсбъри съветва инвеститорите да влагат парите си на тези пазари чрез професионален фонд, освен ако нямат ясно изградена стратегия за изкуствено покачване на активите си, чрез търговски сделки. Другият вариант е да се практикува стратегията на „купуване и изчакване", за да се възползвате от наистина добра „отплата". Краткосрочните инвестиции и спекулативните игри, не са за тези пазари, завършва той.