По сведение на EMFIS, японските концерни Нисан и Сузуки преговарят за монтаж на автомобилите Сузуки в завода на Нисан, който завод се строи в момента в Санкт Петербург.

Ежедневникът „Ведомости" съобщава, че тази информация е потвърдена от много служители на руското правителство. Но подробности по преговорите не се споменават. От Сузуки няма становище, докато говорител на Нисан твърди, че в петербургския завод ще се монтират предимно модели на Нисан. Тоест, не разполагаме нито с потвърждение, нито опровержение.

През миналото лято Нисан и Сузуки се споразумяха за коопериране. Освен другото компаниите се разбраха да използват съвместно продуктовите капацитети на новите пазари.

Тази идея като начало се пробира в Индия. Сузуки има 54% от акциите на Maruti Udyog, които изграждат завод в Индия. Според най-новите договорености там ще се произвеждат автомобили Нисан и за европейския пазар.

Според експертите кооперативната идея може да се реализира успешно и в Русия. Оборотът на автомобилите на Сузуки през тази година там нараства внушително: от началото на годината в Русия са продадени 11,400 автомобила, което сравнено с цялата предходна година (9,803 автомобила) е сериозен напредък.

Кооперацията може да помогне и на Нисан да натовари по-бързо капацитетите си в Санкт Петербург и по-бързо да се постигне рентабилност. При това Нисан и Сузуки няма да си правят конкуренция, защото ръстът на руския автомобилен пазар през тази година ще е достатъчен за всички - предвижда се увеличение от 60%.