Интернет порталът за търсене на работа JobTiger представи водещите тенденции на пазара на труда в България през 2008 г. Информацията е публикувана от netinfo.bg.

В България се задълбочава липсата на хора с трудова квалификация. Фирмената политика за задържане на кадрите вече включва повишение на заплати във всички сектори. Засилва се миграцията от и към Европа, основно на хора със специфични квалификации.

През 2008 г. ще започне внос на кадри от трети страни, но ще има и нов шанс за хората в предпенсионна и пенсионна възраст. Временният внос на кадри ще стане наложителен във връзка с инфраструктурните проекти. Обаче да се практикува дългосрочен внос без ясна концепция за развитието на страната през следващите десетилетия би било прибързано и даже вредно, считат от JobTiger.

Възможно е затваряне на фирми заради липса на подготвен персонал. През миналата година някои фирми са се спасили от тази опасност като са вдигали заплатите на черно. Очакваното увеличение на заплатите през 2008 е 15% (средно за всички сектори и региони).

Мерките за задържане на персонала се изразяват не само в увеличаване на заплащането. Все по-често водещ фактор за смяна на работата са нематериалните стимули: фирмена среда, колеги, възможности за обучение и професионално развитие.

Социални придобивки като допълнително пенсионно и / или здравно осигуряване, както и други, нетрадиционни такива, се налагат все повече на пазара.

Все по-често се говори (но все още рядко се прави) преосмисляне на разпределението на работата във фирмата така, че специалистите да се ползват точно според квалификацията им.

Аутсорсинга и временната заетост са две възможни, но все още сравнително нови решения. Наемането на хора в предпенсионна и пенсионна възраст също е възможно решение на недостига на квалифицирани и с адекватни трудови навици служители.

Все пак наетите работници трябва да са наясно, че тенденцията на увеличение на заплащането през 2008 година ще се запази, но с по-бавни темпове. Те трябва да отчитат и фактора „производителност на труда", който у нас остава отчайващо нисък.

Много от фирмите са изчерпали потенциала си за увеличение на заплатите, а някой са се справили единствено с методите на сивата икономика. Именно това забави очакваните затваряния и фалити на фирми през 2007 г.