Според сведение на китайската агенция Xinhua от 17.10., руският газов концерн Газпром вече е започнал изграждането на тръбопровод от Западен Сибир за Китай (провинция Синцзян) през региона на Алтай.

Този тръбопровод е част от строителна програма на стойност 11 млрд. долара, в която Газпром ще доставя на Китай в бъдеще до 80 млрд. m³ газ.

Предвиждаше се строителството на тръбопровода да започне през 2008 г., а реални доставки да се осъществяват през 2011 г.

Още на 16 октомври Итар-Тасс предаде от Горно - Алтайск, че са започнали инженерните и изследователски работи по изграждането на тръбопровода. Заместникът на премиер-министъра на Алтайската република Робърт Палталер съобщи, че минаващият през 500 км. от територията на Алтай тръбопровд ще помогне за газифицирането на десетки села и ще подобри икономическото положение на планинската република в състава на РФ. Само от данъчни постъпления в републиканските сметки ще постъпят три милиарда рубли, или половината от целия републикански бюджет.

За да завърши проекта в следващите пет години, Газпром ще инвестира два милиарда долара.

Плановете за Далекоизточна експанзия на Газпром предвиждат изграждането на други два газопровода. Единият, 2,800 км. дълъг, протича в посока „запад - изток" и ще пренася газ от Западен Сибир до китайския регион Ксингджанг. Планирана е трета линия и Източен тръбопровод, преминаващ от остров Сахалин до провинция Хейлонгджанг.

Началото на доставките от Алтай трябва да се осъществи до 2011 година - за това се договориха държавните глави на двете страни при визитата на Путин през март в Пекин.
Припомняме, че Алтай и Газпром се договориха за тръбопровода в началото на юли в Москва. Тогава бе създадена и руско-китайска работна група, която предвиждаше два тръбопровода с капацитет за доставки в Китай на 68 млрд.куб.м. руски газ. Очакваше се до края на годината да са утвърдени трасетата и подготвена генералната схема и да има съществен напредък: очевидно проектните работи по грандиозния проект са започнали сериозно. Алексей Миллер предвиждаше капацитета на доставките само по газопровод „Алтай" на 30 млрд.куб.м.

Тръбопроводът ще минава по 54 километровата планинска граница в Алтай между Русия и Китай. При това ще бъде избегнато платото Укок, което е обявено от ЮНЕСКО за световно природно наследство.