Великобритания отделя по-малко средства от дохода си за отбрана отколкото България, Гърция и Турция - независимо от постоянните упреци, отправяни към Военните сили на UK - посочва Telеgraph.

Според консервативната партия, като дял от БВП разходите за военни цели са на най-ниско равнище от 1930те, когато на Острова са разпознали нарастващата заплаха от нацистка Германия.

Обаче намаляването на разходите за военни цели, с което Министерството на отбраната се гордее, може да застраши програмата за строителство на военни кораби и да доведе до небивали нива на недоволство сред офицерския състав.

Дес Браун, секретар на Министерството на отбраната, днес е призован пред Камарата на общините за да обясни по-нататъшните съкращения на разходите за новите разрушители T 45 и да отговори на нарастващите притеснения, че британското правителство няма да може да изпълни ангажимента си да създаде два нови самолетоносача.

Ситуацията заплашва да прерасне в политически скандал и ще застраши спокойствието на канцлера Гордън Браун, който се готви за премиерския пост през тази година.

Знаем, че военните сили за британците са нещо повече от сигурност за страната. Официални лица говорят, че военноморски сили на Британия кървят и се чувстват предадени. Моралът на армията спада поради прекъснатите доставки на оборудване и съкращенията за предната линия. Броят на войската е паднал под 100 хил. души през 2007.

Данни от НАТО показват, че Британия е далеч зад САЩ и Франция, както и след по-малки държави като Гърция, България и Турция като дял от БВП, изразходван за отбрана.

Великобритания е отделила за военни цели 2.5% от БВП през 2005/2006, или около 32 милиарда лири стерлинги. За сравнение, през 1987/88 разходите са били 4.4%.

Въпреки съкращението на разходите, правителството участва в множество военни операции: операция „Пустинна лисица" през 1998, насочена срещу Садам Хюсеин, Косово (1998, продължава), Сиера Леоне (2000, продължава), Афганистан (2001, продължава), Ирак (2003, продължава).

От правителството заявяват, че в абсолютни цифри разходите за военни цели на Великобритания всъщност са се увеличили - просто БВП на Острова е нараствал по-бързо от нуждите на армията. А спадът от предишните високи разходни равнища се дължи на края на Студената война.