С настъпването на жегите се увеличава и възможността от хранителни натравяния. Ако не искате да прекарате лятната си отпуска в болница, трябва да бъдете особено внимателни откъде си купувате храна. Хранителните отравяния (или натравяния, както разговорно ги наричаме) са всъщност инфекциозни болести от предаваните чрез храните бактерии и други микроскопични организми. Бъдете особено внимателни с месото и различните майонези и сосовете, които масово се предлагат към сандвичите и пиците на парче.
Дюнерите са доста опасни в летните жеги, защото месото за тях по цял ден стои на открито и като нищо може да получите хранително натравяне. Може дори да попаднете на вчерашно месо, което е останало от шиша, а никой не се е сетил да го сложи в хладилника. Млечният сос, който се прибавя към дюнера, също може да ви докара сериозни хранителни проблеми. В момента малкият дюнер се продава на цена около 1,50 лв., големия между 3,50 и 3,80 лв., а за размер XXL ще ви вземат около 4,50 лв., показа репортерска проверка на Money.bg.
Хамбургерите с пилешко месо вървят между 2,00 лв. и 2,80 лв. Кебапчетата и кюфтетата, които се пекат на скара, а след това на слънчевите лъчи, също не са за подценяване. Затова е необходимо да си ги купувате от места, които използват хладилни витрини, а не от импровизирани улични сергии.
Термичната обработка на храните трябва да бъде достатъчно добра, за да унищожи голямата част от болестотворните бактерии. Въпреки тази мярка е възможно в по-големи късове месо да останат единични жизнеспособни клетки на болестотворните бактерии. При неправилно съхранение те се размножават и това крие сериозни опасности. Затова трябва да се спазват температурните изисквания за съхранение на храните.