На публично заседание днес и с явно гласуване Съветът за електронни медии избра  за генерален директор на БНТ Вяра Анкова. Тя беше избрана с пет гласа от петимата членове на Съвета за електронни медии.

След тридневно събеседване с 6-мата кандидати в конкурса и изслушването на техните концепции за бъдещото развитие на БНТ, членовете на СЕМ мотивираха публично решението си за направения от тях избор.

Dkufld спечели надпревара с петима кандидати, сред които бяха Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова и Люба Кулезич. По време на изслушването си Анкова заяви, че ако бъде избрана, ще започне работата си с приемането на оставките на всички заемащи мениджърски позиции в БНТ.

Тя обеща още радикална реформа, но не на парче, както и жанрово разнообразна програма, информира Дарик.

По думите на председателя на СЕМ Георги Лозанов, в договора на Вяра Анкова трябва да залегне като първа задача излизането от финансовата криза в БНТ.

Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. започва работа в БНТ в редакция "Обмен за чужбина". Работи като репортер, редактор в БНТ, един от първите водещи е на новините в сутрешния блок "Добро утро" с Александър Авджиев и в съботно-неделния екип на новините.

Специализира журналистика в САЩ, щата Уисконсин, малко след това спечелва конкурс за специализация по журналистика в Си Ен Ен, след това става стрингер на Си Ен Ен от България в програмата "World report". Специализира и журналистика в Би Би Си. От 1994 г. е водеща на централната емисия новини "По света и у нас". След като заминава със семейството си в Гърция, е кореспондент на БНТ в Атина.     

От 1 октомври 2004 г. до момента е директор на Дирекция "Информация" в телевизията. Зад кандидатурата й за поста генерален директор застава коалиция "Гражданско участие - устойчиво развитие" от 13 неправителствени организации от страната.

Омъжена е и е майка на четири деца.