Азиатските борси се понижиха тази нощ след като започнаха деня с известен оптимизъм. Новите рекорди на петрола и очакванията за по-слаб ръст на световната икономика, докараха главоболия на пазарните участници и ги принудиха да затварят позициите си.

Китайската авиокомпания Air China, която е и най-голямата в света по пазарна капитализация, изгуби сериозен процент от цената на акциите си заради прекалено скъпия петрол. От друга страна нефтено преработвателните компании China Petroleum, Inpex Holdings и BHP Billiton успяха да увеличат капитализацията си с оглед по-високите очаквания за печалбите.

„Тепърва ще започнем да виждаме отраженията на кредитната криза върху реалната икономика", коментирал е сингапурски анализатор. „Високите цени на суровините ще допринесат за още по-голяма инфлация, а от там и по-високи лихвени нива", продължава той.

Регионалният индекс MSCI изгуби 0.2% до нивото 152.05 пункта, след като в началото на деня беше достигнал печалба от 0.8%. В предходните три дни индексът се бе покачил с общо 2%. Японският измерител Nikkei 225 успя да добави нови 0.4% до 14 102.92 пункта, след като в първите два дни на седмицата пазарите в страната почиваха. Хонконгският индекс Hang Seng изгуби 2.1%, а китайският CSI 300 се раздели с 3.1%.

Доброто настроение на Wall Street не успя да бъде помрачено, като широкият индекс S&P 500 достигна четиримесечен връх. Брокерът Fannie Mae, който гарантира 20% от всички американски ипотечни кредити, успя да прибави към цената на акциите си след като стана ясно, че държавата ще намали рестрикциите си, когато компанията осигури свободен капитал.

Доброто представяне на пазара бе подкрепено и от спекулациите около бъдещото развитие на сделката между Microsoft и Yahoo. Припомняме, че в събота компанията на Бил Гейтс се отказа от сделката по изкупуване на интернет гиганта Yahoo, тъй като поисканата цена от $37 на акция не й бе по силите (или желанието). Акциите на Yahoo поскъпнаха с 5.5%, докато тези на Microsoft качиха с 2.1%.

Fannie Mae увеличи пазарната си капитализация с 9%, докато конкурентът й Freddie Mac добави 7.1%. В същото време обаче, цената на петрола подмина нивото $122 за барел, което доведе до слабо представяне на авиокомпаниите и всички сектори, които са зависими от енергийни суровини.

Индустриалният индекс Dow Jones се покачи с 0.4% до 13 020.83 пункта, а широкият Standard & Poor's 500 прибави 0.8% до 1 418.26 пункта. Технологичният измерител Nasdaq също покачи с 0.8% до 2 483.31 пункта. Веднага след затварянето на пазара излязоха силни данни за печалбите през първото тримесечие на Disney, което доведе до скок на акциите им с 3%. Развлекателната компания се разглежда като ясен индикатор за потребителското търсене в САЩ.

Доларът продължава да се котира във високите нива спрямо еврото около $1.5480, докато петролът прави лек опит за покриване на печалбите разменяйки се при цена от $121.60 за барел. Златото на свой ред също се понижава леко до $874.70 за трой-унция.

Европейските индекси започват деня на зелено, като по-важни икономически данни днес ще има от Еврозоната в 12:00, когато ще научим последните данни за продажбите на дребно през март. От САЩ интересни ще са данните за продажбите на съществуващи домове в 17:00 и производителността на труда от 15:30. Родната ни фондова борса започва първия ден на търговия след дългата ваканция със сериозно понижение, при което BG40 пада с над 3%, а останалите индекси с около 1%. Половин час след началото на деня, оборотът остава по-скоро скромен от почти 1 млн. лв.