Спадът на акциите в Азия подтикна инвеститорите да закрият позициите си по кери трейда на йената и това доведе до поскъпване на японската валута спрямо долара до едноседмичен връх, както и спрямо евро.

Днес йената в Токио се търгува при нива 103.24 за долар, докато вчера курсът достигна 103.68. Спрямо евро йената се повиши от 162.22 на 161.78.

Евро поскъпва спрямо долара днес до ниво $1.5670. Валутен трейдър от Standard Chartered в Хонконг прогнозира евро днес да се покачи до $1.5750, пише агенция Блумбърг. Спрямо долара, японската йена може да достигне 102.50.

Йената се засилва спрямо основните валути (специално британски паунд и австралийски долар), тъй като цената на петрола достигна исторически висоти, анализатори предричат нови загуби в кредитната криза, а икономическият ръст в света може да се забави. Затова инвеститорите се въздържат от кери трейд търговията, както и купуват йени, за да покрият задълженията си.  

В кери трейда инвеститорите теглят заеми в страна с ниски лихвени нива и инвестират фондовете в държава с по-високи лихви, печелейки от спреда между двете. Рискът в тази търговия е, че движенията на валутите могат да заличат печалбата, стеснявайки спреда. В Япония основната лихва е 0.5%, докато в Австралия тя е 7.25%, а във Великобритания 5%.

Избягването на риска помага на йената - обяснил е цитираният специалист. „Хората гледат петрола и капиталовите пазари. Това води също и до купуване на евро за сметка на долари".

Данните от протоколите на заседанията на Федералния резерв от 30 април осветляват възможността най-голямата икономика в света да забави развитието си и това доведе до понижение в курса на долара, което анализаторите окачествяват като „разбираемо".

Индексът на MSCI за акциите от Азиатско - тихоокеанския регион днес се понижи с 1.4%, следвайки понижението на американските акции.

Китайският юан поскъпна до 6.9595 за долар, най-сериозно засилване от отвързването му от долара през 2005 г. Това се отдава на спекулации, че Китайската народна банка ще позволи по-сериозно поскъпване на местната валута, за да се пребори с инфлацията.

Южнокорейският вон поевтиня до 1,057.45 спрямо долара, тъй като възникна загриженост, че цените на суровините и особено петрола ще снижат износа на страната и съответно икономическият ръст ще се забави.

Това обаче е рискова търговия. Йената изглежда поскъпва, водена от засилването на капиталовия пазар. Това в добавка към рекордния петрол и задълбочаващите се загуби от ипотечната криза не е насърчително за поемането на рискове.

Вчера евро се представи най-силно спрямо долара за повече от месец, тъй като президента на германския ЗЕВ институт, един от петимата икономически съветници на германското правителство, каза че ЕЦБ може да игнорира слабостта в икономиката и да повиши лихвите си, за да се справи с инфлацията.