Все повече българи, живеещи в Германия, искат да се върнат и да работят в родината си. Подобни настроения се долавят и от Великобритания. Сериозен проблем обаче се оказва липсата на информация за кариера в България, пише Deutsche Welle.

Велизар Варадинов е на кръстопът. Той е живял известно време във Франция, а в момента следва европейски бизнес в Портсмут, южна Англия. Съвсем скоро младият българин трябва да реши дали да остане на Острова или пък да се върне в България. "По-лесният избор би бил да остана тук. Но и в България има какво да се постигне, макар перспективите да изглеждат мрачни", казва той.

Мнозина млади българи във Великобритания са изправени пред подобна дилема. Именно към тях бе насочено кариерното изложение за българи "BG Careers Fair", провело се преди броени дни в Лондон. Събитието се организира от представители на обществото на българските студенти в "London School of Economics" и неправителствените организации "Обединени идеи за България" и "Тук-там", с подкрепата на Посолството на България в Лондон. Тази година във форума участваха 19 компании от България, предимно от IT-сектора и от сферата на маркетинга и рекламата, а посетителите бяха над 360 - тройно повече от миналата година.

"Българите, завършили в чужбина, са ключов ресурс"

Една от фирмите участнички е "Komfo" - компания, предлагаща маркетингови услуги чрез социалните мрежи. "Изпратихме наши представители в Лондон, тъй като според нас шансът да се открият квалифицирани български кадри във Великобритания е доста голям, а същевременно в България има сериозен недостиг на IT-специалисти", казва Филип Балинов от "Komfo". На същото мнение е и Ивайло Катсарков от "Мусала Софт", българска компания в сферата на софтуерните услуги. Според Катсарков догодина в България ще има недостиг от над 27 хиляди IT-кадри. "Дори още днес безработицата в сектора на информационните технологии в София клони към нулата", казва той и добавя: "Завършилите в чужбина български студенти представляват ключов ресурс, тъй като това са хора с високо владеене на езици и опит в чужда среда."

Едно от големите предизвикателства пред привличането на този "ресурс" в България е разликата в стандарта на живот и нивата на заплатите, както признават повечето компании на изложението. "И все пак в IT-сектора например, а и в някои други браншове, доходите растат бързо и заплащането става все по-конкурентно", казва Катсарков. Според Христо Бояджиев, съосновател на неправителствената организация "Тук-там", в България има все по-големи възможности. "Преди имаше предубеденост към хората, учили навън, а сега фирмите вече осъзнават добавената стойност на опита и образованието в чужбина", посочва той.

Често обаче проблем се оказва липсата на достатъчно информация за възможностите за развитие и кариера в България. "Точно затова целта на изложението в Лондон е да даде реалистична представа за пазара на труда в България и да изгради връзка между компаниите у нас и българите в чужбина", обяснява Ели Лефтерова, която е сред организаторите на форума. Догодина те планират подобно събитие и в Германия, където вече има проявен интерес от фирми и от живеещи там българи. Според Лефтерова, напоследък има засилен интерес към завръщането в България.

Повече заминаващи или повече завръщащи се?

Актуални изслeдвания на Федералната статистическа служба, цитирани от сайта "The Local", доказват твърдениято ѝ. Според данните от тях, през последните две години около 200 000 българи и румънци са напуснали Германия. Вярно, че в последно време емиграцията от двете страни расте, но пък броят на хората, които се връщат от Германия към България и Румъния, нараства с още по-бързи темпове. За Великобритания все още няма подобни официални данни, но вече е пределно ясно, че очакваният наплив от българи и румънци, предизвикал остра антиимиграционна кампания на Острова, така и не се състоя. Тодор Кръстев, ръководител на службата по труда и социалната политика към българското Посолството в Лондон, казва: "Наплив нямаше, но така и никой не ни се извини."

Кампанията срещу българите и румънците не е основната причина, която кара хора като Ивелина Аджева, студентка по медии и комуникации в университета "Англия Ръскин" в Кеймбридж, да решат да се върнат в България. "Вярно, беше ми крайно неприятно да чета в медиите, че англичаните не искат българи да стъпват тук. Но не това ме кара да мисля за връщане в България. По-голямата притегателна сила са семейството и приятелите", казва тя. Затова и Ивелина е дошла на форума да се информира какви са възможностите за кариера в България. "Повечето заминаваме с идеята да останем в чужбина, да се реализираме навън, но с течение на времето нещата се променят", казва младата българка.