Щатският апелативен съд постанови вчера временно прекратяване на делото, по което ответници са големите цигарени производители. Те бяха обвинени в конспирация, с която в продължение на десетилетия са укривали от потребителите истинските вреди, които допринасят тютюневите им изделия.

Състав от трима съдии в Апелативния съд на САЩ в окръг Колумбия уважиха искането на компаниите, да се прекрати делото за определен период от време, за да могат да се подготвят с обжалванията си.

Съдя Кеслър е постановил, компаниите да изготвят нови публични обръщения, които ясно да заявяват какви са ефектите от тютюнопушенето и за истинските вреди от зависимостта към цигарите. Новата програма трябва да започне от декември тази година. В САЩ, компаниите няма да могат да слагат думите "Light" и надписите за ниско съдържание на катрани по опаковките на цигарите от 1 януари 2007 г.

От Philip Morris са заявили, че решението на съда е в противовес със законите и ще очакват преразглеждането на делото, за да могат да обжалват. Говорителят на съдебната инстанция, е отказал да даде коментар.