Хванаха четирима гръцки бракониери по време на незаконен улов на бяла пясъчна мида "Донакс" до къмпинг "Златна рибка", край Созопол.
Акцията, която се е провела снощи, е на инспектори от Териториалното звено на ИАРА Бургас и служители на Гранична полиция Бургас.

Инспекторите на ИАРА и служителите на Гранична полиция първо са наблюдавали бракониерите и при изваждане на улова са задържани. Те са били заловени с 94 кг. бяла мида.

Гръцките бракониери са задържани за 24 часа. На четиримата нарушители са съставени актове по Закона за рибарството и е повдигнато обвинение по Наказателния кодекс. Те ще трябва да платят солени глоби за добив на миди без разрешително и за стопански риболов със забранени от закона уреди. Общо наложената финансова санкция е в размер на 10 330 лв.

Бракониерите са добивали мидата чрез драгиране, като се предполага, че те са част от организиран канал за улов и пренасяне през граница на ценния деликатес. Уловът на изключително рядката бяла пясъчна мида е хит сред бракониерите и  контрабандистите.

Непопулярният у нас деликатес се търгува зад граница за 26 евро на килограм. Обикновено бялата пясъчна мида се пласира предимно на черния пазар в Гърция и Италия и се използва за производството на скъпи сосове за спагети и пици, както и за подправки за деликатесни блюда.

Един от гръцките бракониери Феим Рамадан Ресик е стар познайник на инспекторите от ИАРА, тъй като още от 2007-2008 г. има наложени над 5 акта за незаконен улов, но до момента се е изплъзвал от контролните органи. Сега със залавянето му бракониера ще трябва да плати със задна дата наложените санкции в размер на над 6 000 лв., съобщиха от агенцията.

При акцията са конфискувани и два драгиращи уреда на бракониерите. 94-те килограма мида са прибрани за съхранение, като инспекторите от ИАРА се надяват, че утре ще могат да върнат мидата във водите на Созополския залив.

Над 300 метра бракониерски мрежи извадени от язовир "Жребчево".  При проверка снощи на язовир "Жребчево", инспектори от ТЗ на ИАРА Сливен са иззели над 300 метра мрежи на неизвестни извършители. В мрежите е имало улов от около 40 кг. риба /платика/. Инспекторите са успели да върнат рибата във водата.