„Никой от властта не е предполагал, че животновъдите ще скочат на такива протести. Никой не е очаквал това. Управляващите разиграват стопаните вече десет години". Това каза Огнян Боюклиев от Института за аграрна икономика пред „Фокус".

Според Боюклиев, проблемите на животновъдите се знаят много добре от управляващите и то от дълго време. Той обясни, че заради по-евтиното сухо мляко, у нас няма интерес от млечно производство.

Държавата и българският земеделски производител отдавна не поддържат контакт. Отдавна нищо не се прави и нищо не се обсъжда. Това не са проблеми от преди една година или от преди шест месеца, а проблеми, които стоят от преди десет години", посочи той.

„Исканията на стопаните са справедливи, това е безспорно. По-сериозни са проблемите, които те поставят - с все по-голямото използване на сухо мляко, суроватка и добавките за производството на млечни продукти- за мен това е централният проблем.

Ако вземем статистиката и видим количеството мляко, което се произвежда у нас и това, което на практика се консумира за млечните продукти, ще видим, че има една огромна разлика в порядъка на 30-40% - което на практика е делът на сухото мляко в производството.

Дори проверката, която направиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), е неефективна, защото процентът беше занижен. У нас няма интерес от производството на мляко, оттам идва и проблемната изкупна цена и централният проблем с кризата в сектор животновъдство", каза той.

Огнян Боюклиев констатира, че в Института за аграрна икономика имало разчети още от 2005 г., които показват, че себестойността на литър мляко надвишава с 20-30% изкупната цена, което няма как да не доведе до фалити на производителите.

Сухото мляко е излишък, който идва основно от Европа или пък от Украйна. Преди години основните количества сухо мляко идваха от Украйна и бяха контрабанден внос, е показало изследване, правено през 2005 - 2006 г., коментира Огнян Боюклиев.

Припомняме бившият министър на земеделието Нихат Кабил заяви, че се произвежда „тип сирене, което е евтино, обаче вътре е смело да се каже, че изобщо има мляко.

Вътре има протеини, палмови масла, какво ли не и с това нещо, понеже цената му е много по-ниска се създава първо нелоялна конкуренция, второ - потребителите са въведени в много голяма заблуда и трето - съответните органи в нашата страна трябва да се вземат в ръце и да пресекат подобни явления не само за защита на българското млечно производство, а за това, че потребителя се въвежда в много голяма заблуда.

Според ексминистъра на земеделието и продоволствието, масово се внасят от различни страни млечни концентрати, които са претърпели известна първична преработка и от това също се прави сирене.