Лидерите на групата на осемте водещи индустриални държави, не трябва да предполагат, че глобалното икономическо възстановяване е близо, заявява президентът на Световната банка Робърт Зьолик в писмо до домакина на срещата на Г8, италианският министър-председател Силвио Берлускони, получено от Ройтерс в понеделник.

От агенцията съобщават, че писмото е датирано от 1 юли и копия от него са получили  всички лидери от Г8.

В документа се казва, че интервенциите от централните банки и правителствата изглежда са "спрели спада в глобалната икономика", стабилизирайки финансовите пазари и стимулирайки търсенето.

"И все пак 2009-а си остава опасна година. Последните печалби могат да бъдат ревизирани лесно, а темповете на възстановяване през 2010 г. ще са далеч от убедителни," според Зоьлик.

"Приемам, че някои развити страни, разглеждат политики, предполагащи, че възстановяването е в ход. Но за развиващия се свят е прекалено рано да обмисля подобни мерки."

Очаква се лидерите от Г-8  да излязат с декларация, относно състоянието на световната икономика по време на срещата им в италианския град Акила, като там ще бъдат обсъдени и въпросите за нуждите от финансово регулиране, както и проблемите в Близкия изток, Иран, Северна Корея и сомалийските пирати.

В своето писмо, Зьолик предупреждава, че срещата на 8 и 10 юли трябва също "да се съсредоточи върху тежкото положение на бедните в развиващия се свят."

Световната банка е изчислила, че брутният вътрешен продукт на развиващите се страни, с изключение на Китай и Индия ще намалее с 1.6% за тази година.

"А спад в средния темп на растеж на БВП в развиващите се страни с 1 процентен пункт може доведе още 20 милиона души до крайна бедност," според Зьолик, който подчертава, че свиването на приходите от износа, инвестициите и туризма ще продължи да оказва своето негативно въздействие върху бедните страни за известно време.

"Нестабилните страни в Африка са най-изложени на риск, ударени от по-високи нива на безработица, особено сред младите хора, повишаваща риска от подновяване на въоръжените конфликти", счита той. "За разлика от развитите страни, повечето развиващи се страни не са в състояние да вземат на заем и да инвестират, за да спрат низходящата спирала."

От началото на годината до 30 юни, Световната банка е поела ангажименти за отпускане на  $60 млрд. в помощ на развиващите се държави, голямата част, от която е предназначена за инфраструктурни проекти.

Според Зьолик богатите нации не трябва да възпрепятстват по-нататъшни ангажименти за помощ, независимо от икономическата несигурност.

"Тези инвестиции също ще помогнат на хората от вашите страни чрез насърчаване на световното търсене и стимулиране на развитието на множество стълбове на по-балансиран растеж," пише Зьолик.

Копие от писмото е изпратено и до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който каза, по-рано в понеделник в Женева, че глобалната финансова криза е довела до крайна бедност още 90 милиона души по света.