От германската компания Audi планира пускането на суперлуксозна версия на флагмана си A8, която да бъде наречена в чест на легендарната марка Horch.

Това е най-престижният бранд в историческия съюз Auto Union от периода преди Втората световна война. Така той ще се завърне на сцената, като ще бъде директен конкурент на лимузините Mercedes-Maybach, пише topgear.bg. 

Името Horch e много популярно в Германия, но извън пределите на страната не е толкова известно. Легендарният конструктор Август Хорх работи за Карл Бенц, като още през 1899 г. създава собствена фирма. Неговите разбирания изпреварват времето си и затова остават неразбрани от акционерите. Така през 1909 г. Хорх напуска собствената си компания, носеща неговото име и основава друга - Audi. 

През 1932 г. фирмите Audi и Horch заедно с още две - Wanderer и DKW, влизат в концерна Auto Union AG. Неговият символ - четирите кръга, оцелява и до наши дни като познатата ни емблема на Audi. Моделите на Horch от 30-те години се ценят много от колекционерите, тъй като още навремето са били много скъпи и луксозни. 

Снимка 326072

Източник: Audi

В Audi смятат да използват името Horch, за да повишат имиджа на флагмана си A8, който сериозно отстъпва на големите си конкуренти Mercedes-Benz S-Class и BMW 7-Series. В Европа не броят лимузината за особено престижна и през 2017 г. от са продадени едва 5877 бройки. За сравнение, резултатът на BMW 7-Series е 11 533, а на S-Class - 14 757. Още по-зле е положението в САЩ, където от A8 са продадени 3127 бройки, а от BMW 7-Series - 9276. Резултатът на Mercedes е 15 888 продажби. 

Новата луксозна версия на A8, която ще получи името Horch, ще се появи при фейслифта на модела, който се очаква през 2020 г. Засега в Audi не планират да направят отделна марка с това име, тъй като видяха опита на Daimler с Maybach, който се оказа неуспешен. Затова и Horch ще е само ниво на оборудване - възможно най-високото, на най-висока цена и с най-мощни двигатели.

Очаква се премиерата на новия модел ще се състои до 2-3 години. Най-вероятно Audi A8 Horch ще бъде оборудван с 6.0-литров бензинов двигател W12. Сега такъв мотор се използва от Bentley Continental GT. Очаква се също така и появата на битурбо двигател V8.