Bentley Motors Ltd. се отказва от 12-цилиндровите двигатели с вътрешно горене, които до голяма степен написаха 100-годишната история на производителя на луксозни автомобили, като заменя бензина с електричество, пише Bloomberg.

От 2026 г. производителят ще предлага само хибриди и електромобили, а четири години по-късно гамата ще се състои само и единствено от автомобили на ток. Причината се крие в стриктните правила за вредните емисии в Европейския съюз.

Промяната е част от плана на стойност $40 млрд. на Volkswagen (Bentley е собственост на концерна), която разработва най-широката гама електромобили в индустрията, за да се изправи срещу Tesla.

През следващата година Bentley ще предлага два плъгин хибрида - Bentayga Hybrid и изцяло новия Flying Spur Hybrid. Компанията вече съобщи, че до 2023 г. всеки един модел ще се предлага с хибриден двигател. Първият изцяло електрически модел ще се появи на пазара през 2025 г.

Производителят на луксозни автомобили Bentley става изцяло електрически до 2030 г.

Производителят на луксозни автомобили Bentley става изцяло електрически до 2030 г.

Първото изцяло електрическо превозно средство се очаква през 2025 г.

В същото време Porsche, също собственост на германския концерн, няма планове да се откаже от бензина в култовия си модел 911. Директорът Оливър Блум заяви тази седмица, че изцяло електрически 911 може да се появи много далеч в бъдещето - ако това въобще се случи.

"Нека съм ясен, нашата икона, 911, ще се задвижва от двигател с вътрешно горене още много време", категоричен бе той. Когато Porsche създаде изцяло електрически спортен модел, той ще носи друго име, заяви още директорът. Но не трябва да изключваме хибридна версия. До 2025 г. половината от тях ще бъдат електрифицирани - или изцяло задвижвани от електричество, или плъгин хибриди.

Представено през далечната 1964 г., 911 премина през осем поколения и досега са продадени над 1,1 млн. автомобили. Макар да е най-разпознаваемият модел, той далеч не е най-продавания: на първите места са SUV моделите Macan и Cayenne.