С европейската премиера на четвъртото моделно поколение на Nissan X-Trail, електрифициращата продуктова офанзива на японската марка навлиза в следващ по-висок етап. Новото издание, което се предлага като пет- и седемместен автомобил, възприема ДНК-то, което характеризира семейния автомобил вече 20 години - спортен, мускулест дизайн съчетан с висока полезност и модерно задвижване на четирите колела, пише auto-press.net.

С използването на новата платформа CMF-C на алианса, която събира на едно място модерна архитектура на шасито с иновативни задвижващи технологии, новият X-Trail отново вдига летвата в кросовър сегмента. Електрифицираната технология за задвижване трябва да гарантира максимални динамика и удоволствие от шофирането.

"Замяната на икона като X-Trail е огромна отговорност" - каза Франсоа Байи, старши вицепрезидент и главен директор по планирането на Nissan за региона AMIEO (Африка, Близкия изток, Индия, Европа и Океания) - "Моделът се утвърди като семейно превозно средство за споделени приключения - така че знаете какво оценяват и търсят клиентите. С четвъртото поколение на модела ни е от Nissan им дадваме възможност да изживеят още повече приключения с усъвършенствана електрифицирана система за задвижване на четирите колела, както и интуитивна и удобна технология."

X-Trail е вторият модел на Nissan в Европа, който се предлага с e-power при поискване. Електрифицираната задвижваща система, предлагана ексклузивно от Nissan, създава напълно електрическо шофиране без възможност или необходимост от външно зареждане. Системата беше въведена за първи път в Япония през 2017 г. в компактния семеен автомобил Nissan Note, който се превърна в най-продаваната кола на вътрешния пазар.

Системата e-Power се състои от батерия с голям капацитет и интегрирана задвижваща система, която включва 1,5-литров бензинов двигател с турбокомпресор с мощност 116 кВт/158 к.с. Благодарение на чисто електрическото задвижване няма забавена реакция на газта, както при двигател с вътрешно горене или конвенционален хибрид. Моменталната реакция осигурява висок въртящ момент и пъргаво ускорение, което улеснява изпреварването и достъпа до магистрала.

За разлика от някои хибридни превозни средства, бензиновият двигател в X-Trail e-Power работи в съответствие със скоростта. За тази цел инженерите са разработили система, наречена "Linear Tune". Тя регулира и постепенно увеличава оборотите на 1,5-литровия двигател, за да покрие необходимостта от енергия при ускорение. В резултат на това производителността и звукът се развиват по подобен начин, няма "отделяне". Освен това e-Power гарантира тихо шофиране - при 40 км/ч шумът в колата е с осем децибела по-нисък от този на конкуренцията.

В новия X-Trail за първи път се използва системата за задвижване на всички колела e-4orce, която е специално пригодена за електрифицирано задвижване. Най-модерната технология на Nissan за задвижване на четирите колела до момента осигурява надеждно сцепление и ускорение при всякакви условия. "e" в e-4orce се отнася до електрифицираното задвижване, докато "4orce" се отнася до физическата мощност и енергия на автомобила, а "4" е за задвижването на четирите колела. Системата се използва и в изцяло електрическия кросовър модел Ariya, който ще бъде пуснат на пазара през 2022 г.