Range Rover всъщност е първия модел, с който Land Rover дръзнаха да покажат на света, че може да съществува луксозен и изискан високопроходим автомобил. Оказа се, че наистина може и от там нататък всички започнаха да му подражават.

Range Rover е пионер в дизайна, усъвършенстването и инженерните иновации от 1970 година насам и Land Rover показват еволюцията на своя луксозен SUV автомобил в рамките на четири поколения чрез уникална анимация с продължителност 120 секунди.

Виждаме как днешният Range Rover запазва много от отличителните черти на дизайна, въведени от класическия модел от 70-те, и как кулминацията на всичко е най-новият модел SVAutobiography Dynamic.

Историята на Range Rover започва с 26-те модела преди масовото производство, които са носели емблемата Velar в опит да скрият идентичността си - "velare" означава "скривам" на италиански - направена от букви от емблемата Land Rover, която обикновено стои отпред или отзад на автомобила. Така, през класическите Range Rover-и стигаме и до най-високотехнологичните, красиви и изискани модели на отдела Special Vehicle Operations (SVO) на Jaguar Land Rover.

Когато е пуснат за първи път на пазара през 1970 г., Range Rover е един от първите автомобили, осигуряващи постоянно задвижване на всички колела, докато при много други това все още е било избираемо. През 1971 г. оригиналният модел е наречен "образцов продукт на индустриалния дизайн", когато става първия автомобил, изложен в световноизвестния музей Лувър в Париж, и оттогава е начело на иновациите в дизайна и инженерните решения.

Вариантът с четири врати е представен през 1981 г., последван бързо от първото приложение на автоматична трансмисия в Range Rover през 1982 г. През 1989 г. луксозният SUV е първият автомобил 4х4, оборудван с антиблокираща система на спирачките (ABS), а през 1992 г. става първият в света SUV с електронен контрол на сцеплението и автоматично електронно въздушно окачване.

Пионерните инженерни решения продължават през 2012 г., когато RangeRover става първия в света изцяло алуминиев SUV автомобил. Наскоро, през 2014 г., луксозният SUV стана първият автомобил, използващ усъвършенстваната полуавтоматична технология All-Terrain Progress Control (ATPC) на Land Rover, която в своята същност е офроуд автопилот за автономен контрол на скоростта по всякакъв терен.

Последният модел, включен в анимацията, SVAutobiography Dynamic, споделя двигателя си V8 с високооценения Range Rover Sport SVR и ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,4 секунди. Подобренията в интериора, включително кожената тапицерия с ромбоидна шарка и контрастни шевове, придават изключителен финес и привлекателност.

От пускането му на пазара преди 48 години флагманът на LandRover е достигнал над 1 700 000 продажби в цял свят и си е спечелил репутацията на върхов луксозен автомобил за всякакъв терен. Несравнимата проходимост и елегантност на легендарния SUV го правят любимец на кралски особи, бизнес лидери, политици и звезди от цял свят.

Защо харесваме Range Rover?! Просто защото обичаме автомобили с идентичност, душа и традиции, обобщава TopGear.