За да избегнете неприятности по пътя, важно е предварително да подготвите колата за студеното време, следвайки основния контролен списък, който експертът по следпродажбено обслужване на AutoSpecCentre, подготви специално за изданието Za Rulem.

Снимка 450092

Източник: iStock

1.Сменете летните гуми със зимни

Границата на температурата, при която трябва да се извърши подмяната, се счита за +7 o C. Ако средната дневна температура на въздуха е станала по-ниска, не се препоръчва да карате с летни гуми, тъй като при ниски температури те губят своята еластичност, което води до намаляване на адхезионните свойства - сцеплението, на гумата. По-добре е да не отлагате посещението в сервиза или магазин за гуми, дори и да е топло през деня. Нощните студове също влияят върху състоянието на гумата, което влошава управляемостта на автомобила.

Снимка 449764

Източник: ВМА

2. Извършете диагностика на шасито

На хлъзгави повърхности водачът трябва да бъде особено внимателен. През зимата сцеплението на гумите се отслабва от влагата и обледяването , така че дори незначителни нередности в окачването или кормилното управление могат да доведат до загуба на стабилност. Професионалната диагностика ще ви позволи да определите износените части и трябва те да бъдат заменени. Освен това в сервизния център се препоръчва да преминете през реглаж на предницата.

10 прости съвета за удължаване живота на автомобила

10 прости съвета за удължаване живота на автомобила

Как по-голямата възраст на колата да не се превърне в пречка за нормалната й експлоатация?

3. Подгответе горивото за студа

Собствениците на дизелови автомобили трябва да закупят антигел, който увеличава устойчивостта на дизеловото гориво към замръзване при минусови температури. Препоръчително е да напълните топъл антигел непосредствено преди зареждане с гориво, така че добавката да се смеси с горивото в резервоара.

Снимка 322180

Източник: iStock

4. Проверете и ако е необходимо, сменете маслото

При мразовити условия маслото се сгъстява и смазва компонентите и сглобките по-лошо, което води до повишено износване. В допълнение, свойствата на маслото се влошават при употреба, което заедно с горното може значително да намали живота на двигателя или трансмисионните агрегати. Препоръчва се да се налива такъв вид масло за зимата, което по -малко се сгъстява при студа. Също така си струва да проверите за течове на масло по двигателя, скоростната кутия и диференциалите. Маслените уплътнения и уплътненията замръзват и се втвърдяват от студено време, поради което през зимата капките могат да се увеличат драстично.

5. Сменете антифриза, за да поддържате целостта на двигателя

Преди зимата се препоръчва да проверите и смените охлаждащата течност с антифриз, устойчив на ниски температури. В радиатора е необходимо да поддържане такова съотношение на вода и антифриз, което предотвратява замразяване течността при температури поне до минус 25градуса за България.

Снимка 251059

Източник: iStock

6. Проверете и ако е необходимо, сменете спирачните накладки

Разликата в спирачните моменти на колелата е основната причина за хлъзгане и поднасяне. Вероятността от загуба на контрол през зимата значително се увеличава поради хлъзгавите пътища, а неравномерното задействане на спирачките може да влоши ситуацията и да доведе до сериозна злополука. При проверка на спирачната система специалистите на сервизния център ще оценят нейната ефективност, както и стабилността на автомобила, ще проверят за течове на спирачна течност, течове на тръбопроводи или връзки в хидравличното спирачно задвижване. За да се предотвратят инциденти, се препоръчва да смените спирачните накладки преди зимата, дори и да не са напълно износени.

Снимка 329277

Източник: AutoBild

7. Проверете състоянието на акумулаторната батерия

Натоварването на акумулатора на колата през зимата се увеличава значително - в студа капацитетът на батерията намалява, а маслото в двигателя се сгъстява. Ето защо е необходимо да се извърши задължителна диагностика на акумулаторната батерия преди зимата, дори и да е нова. Специалистите от сервиза ще проверят нивото на електролита в батерията и нейната плътност - работната стойност за сярна киселина е 1,27 g / cm 3 . Освен това се оценява напрежението, което батерията произвежда - при изключен двигател, то трябва да бъде поне 12V.

5 неща по колата, които задължително да проверите преди есента

5 неща по колата, които задължително да проверите преди есента

Подгответе навреме своя автомобил за сезона на дъждовете и нощното застудяване

8. Проверете/сменете ангренажните ремъци

Зъбният ремък на модерен двигател е проектиран за 50-100 хиляди километра. Въпреки това, през студения сезон натоварването на ангренажните ремъци се увеличава значително, което може да доведе до повреда. Подобна повреда е несъвместима с по-нататъшното движение на автомобила и изисква сложни и скъпи ремонти. Ето защо се препоръчва предварително да посетите сервизен център за диагностика.

9. Проверете работата на отоплителната и вентилационната система

Необходимо е да се обърне внимание на работоспособността на моторчето на парното, на амортисьора в системата за подаване на въздух и състоянието на филтъра на кабината. Ако последният е замърсен, това значително ще влоши циркулацията на въздуха и в резултат ще доведе до замъгляване на прозорците. Поради това се препоръчва смяната на кабинния филтър, ако е необходимо.

Снимка 214486

Източник: БГНЕС

10. Подгответе зимен комплект за автомобил

Не забравяйте да носите четка за сняг и стъргалка за лед със себе си в колата си. Важно е да се отбележи, че последното се използва изключително за почистване на стъкло, тъй като на други части на тялото стъргалката може да повреди боята. По същата причина е по -добре да изберете по -мека четка с дълга четина.

Ако се налага да пътувате извън населеното място е препоръчително да се оборудвате с вериги, торба с пясък и лопатка.