Електрическите автомобили са превозните средства на бъдещето, или поне на близкото бъдеще. Световните производители трайно се насочиха към тях и влагат милиарди в разработката им, планирайки през следващите години да извадят десетки нови модели.

Все повече държави фаворизират електромобилите, затягайки екологичните изисквания и ограничавайки (засега поетапно, през следващите години вероятно и масово) употребата на двигатели с вътрешно горене.

Революцията на електрическите автомобили вече е факт, а краят на колите на бензин и дизел изглежда неизбежен. Големият въпрос обаче е как тази тенденция ще повлияе на основното световно гориво - петролът.

Нарастващото търсене на електрически автомобили поставя под въпрос бъдещето на индустрията с изкопаеми горива. Пиĸът в тъpceнeтo нa пeтpoл се очаква бъде пpeз 2020 г. нa нивa oĸoлo 100 милиoнa бapeлa днeвнo, прогнозира Тони Себа, икономист от Stanford.

Снимка 317715

Източник: iStock

"До 2020 г. ще има над 120 различни модела електрически превозни средства в целия спектър. Това са чудесни коли. Те ще направят еквивалентите им вътрешното горене да изглеждат старомодни", каза Майкъл Лийбрайх, основател на Bloomberg New Energy Finance.

През следващите десетилетия търсенето на "черното злато" ще намалява с шокови темпове, което сериозно ще засегне както компаниите, така и държавите, които са най-големите нефтопроизводители и износители.

Осъзнават го и петролните компании. "Електромобилите ще съставляват от 15% до 30% от новите автомобили до 2030 г., след което търсенето на горива ще се свие", предвижда главния енергиен икономист на Total Жоел Куз.

Други компании от бранша орязват дългосрочните си прогнози за търсенето на петрол. Изпълнителният директор на Royal Dutch Shell Бен ван Беурден заяви през март, че търсенето на петрол може да достигне своя връх в края на 2020 г. Петролният гигант създаде бизнес единица, за да идентифицира чистите технологии, които биха могла да бъдат най-печеливши.

Снимка 317714

Все по-масовото навлизане на електромобили в ежедневието ще намали до 2040 г. доставките на петролната индустрия с 8 млн. барела на ден - количество, което се равнява на настоящото производство на Иран и Ирак, прогнозира Bloomberg.

Намаляващото търсене няма как да не доведе и до силен спад в цената на "черното злато". Цената ще се срине до немислимите 10 долара за барел още през следващите 6 до 8 години, тъй като алтернативните енергийни горива продължават да привличат все повече и повече инвеститори, предвижда Крис Уотлинг, изпълнителен директор на Longview Economics.

"Преди 120 години светът не е живял благодарение на петрола. Той не винаги е задвижвал световната икономика. Алтернативната енергия в някои форми набира скорост и нещата се променят", посочва Уотлинг пред CNBC.

Снимка 317716

Източник: iStock

Най-големите производители на автомобили в света имат общ план да продават по 6 милиона електрически превозни средства годишно до 2025 г., които да нараснат до 8 милиона през 2030 г.

През следващите 20-25 години електромобилите ще станат стотици милиони, като постепенно ще изпреварят по продажби колите, движещи се на бензин и дизел. Те ще оказват все по-голям натиск върху цената на петрола, тъй като около 70% от него се използва за транспортиране.

Държавите, чиято икономика пряко зависи от "черното злато", вече подготвят драстични реформи, имащи за цел да намалят зависимостта от него. Те имат на разположение 10-15 години да пренастроят икономиките си, в противен случай трудно ще оцелеят.