Редица марки автомобили вече се продават на цена под обявените, нещо, което някога беше нормално, но стана рядкост през последната година и половина, пише CNN.

За първите шест месеца на 2022-а цените на новите автомобили са били средно със $700 над официалните обявени от производителите, според Иван Друри, анализатор от Edmunds.com. През последните няколко месеца обаче надценките са паднали средно до около $230, според Друри.

Някои марки автомобили обаче все още искат много по-високи суми. Моделите на Land Rover средно все още се продават за $4500 над обявените, докато моделите на Kia се продават за около $1600 над официалните цени. Автомобилите Honda се продават за около $1360 над обявените им цени, според данни от Edmunds.com.

Най-накрая се появи конкурент на Dacia?

Най-накрая се появи конкурент на Dacia?

Агресивната ценова политика на китайците вече дава резултати

Като цяло купувачите, които пазаруват масови, нелуксозни превозни средства, са склонни да плащат повече, отколкото купувачите на луксозни автомобили, според анализаторите от Cox Automotive. Въпреки че купувачите на луксозни автомобили, които съставляват около 17% от пазара, все още плащат по-високи цени като цяло - $66 000 в сравнение със средно $44 000 за нелуксозните марки - те поне плащат по-близо до официалните тарифи.

Малката разлика в ценовите надценки може да отразява факта, че нелуксозните автомобили в много случаи имат функции, подобни на тези на луксозните автомобили, отбеляза говорителят на Cox Марк Ширмър. Сега търговците просто изискват клиентите да плащат за това, което продуктът действително предлага, а не за по-ниска цена, която производителят е продиктувал. 

За последните 17 месеца, според Cox Automotive, недостигът на запаси от превозни средства е позволил на търговците на автомобили да повишат цените над производствените. За разлика от повечето неща, цените на автомобилите обикновено се договарят индивидуално от търговците, което води до широка ценова гъвкавост. Забавянето на производството, причинено от проблеми с веригата за доставки - автомобилните компании имаха проблеми с получаването на някои части, като компютърни чипове - това означаваше, че малко автомобили са налични за продажба и това даде на търговците на автомобили огромна сила за преговори.

Renault с големи планове за "златната" Dacia: пуска два нови модела и увеличава производството

Renault с големи планове за "златната" Dacia: пуска два нови модела и увеличава производството

Изпълнителният директор на Renault очерта големи планове за румънския завод и марката Dacia

"Ако потребителите са гъвкави по отношение на марката и модела, могат да намерят добра оферта по време на разпродажбите в края на годината", каза Ребека Ридзевски от Cox Automotive.

Някои големи SUV като Lincoln Navigator и Volvo XC90, например се продават със сравнително големи отстъпки - от $1400 и $1900. Volvo и Lincoln като цяло са двете автомобилни марки, които предлагат най-големи отстъпки, според данни на Edmunds. Buick е друга марка, предлагаща доста големи отстъпки, според Cox.