Концептуалният камион Mercedes Urban eTruck, който бе представен миналата година на техническата изложба в Хановер, вече се подготвя за серийно производство. То трябва да започне до края на тази година.

Към този момент от новата машина на Mercedes са се заинтересували 20 потенциални клиенти. Компанията вече води преговори с тях, информира специализираното издание Carscoops.

"Световната премиера на автомобила през септември 2016 година предизвика възхищение у потенциалните потребители. На този етап става дума за 20 потенциални купувачи от сектора на сметопочистването, достанаката на хранителни продукти и материалното снабдяване. Готовисем за следващата крачка към серийно производство", заяви шефът на Mercedes-Benz Trucks, Стефан Бюхнер. 

Urban eTruck ще бъде достъпен в две версии - с тежина 18 и 25-тона. Товароподемността на електрическия камион ще бъде около 12 тона, като други технически характеристики засега не са известни. Прототипът бе оборудван с два електромотора със сумарна мощност 300 конски сили и въртящ момент 1000 Нм. Пробегът на камиона с едно зареждане на батериите бе 200 километра.

Volkswagen ще похарчи половин милиард евро за безпилотни камиони до 2020 г.

Volkswagen ще похарчи половин милиард евро за безпилотни камиони до 2020 г.

Германският концерн следва примера на Daimler

Електрическите агрегати на Urban eTruck ще могат да работят в три режима - Auto, Agile и Eco. В зависимост от пътните условия водачът може да използва максимална мощност или икономичен режим на работа.

Друга конструктивна особеност на новата машина е, че тя няма огледала за задно виждане. Вместо тях на камиона са монтирани камери който транслират на дисплей пред водача на картината около Urban eTruck.