Германският концерн Daimler отделя 10 милиарда евро за разработка на електрически автомобили. Това пише Stuttgarter Zeitung, позовавайки се на шефа на изследователския отдел на компанията Томас Вебер.

Електрическите модели на Mercedes-Benz ще бъдат продавани под собствена марка, която вероятно ще бъде EQ. 

Очаква се до 2020 година продуктовата гама на електрическите Мерцедеси да включва над 10 модела. В края на този срок на такива машини ще се падат между 15 и 25 на сто от световните продажби на германската компания.

Заедно с посочената инвестиция Daimler ще вложи 1 милиард евро в производството на нови акумулаторни батерии за електрическите си коли.

Първата кола от новата продуктова линия трябва да стане серийната версия на концептуалния кросоувър Generation EQ, която бе показана на автосалона в Париж. Монтажът на електрическото возило е предвидено да започне през 2019г. в завода в Бремен.

Негови основни конкуренти ще бъдат Audi e-tron quattro, Jaguar E-Pace и Tesla Model X.

Дизайнът на кросоувъра малко напомня GLC Coupe. Автомобилът има 21инчови джанти и панорамен покрив. В него отсъстват огледала за задно виждане, които са заменени от камери, показвайки образа на специални монитори.

Снимка 265148

Източник: autonews.ru

Автономният пробег на модела е 500 километра. Засега други технически подробности не се разкриват. Към момента е известно, че мощността на машината ще е около 4000конски сили, позволявайки ускоряване до 100 км. в час под 5 секунди, пише autonews.ru.