В Русия през първата половина на 2020 г. на вторичния пазар бяха продадени 2,2 милиона леки автомобили. Тази бройка е с 12,9% по-малка в сравнение със същия период миналата година. Това съобщава от аналитичната агенция "Автостат" .

Повечето от всички на вторичния пазар през периода януари юни бяха продадени употребявани коли Lada. За шест месеца руснаците закупиха 522,5 хиляди машини от родната марка, което е с 16,7% по-малко в сравнение с януари-юни 2019 г. По този начин те представляват 24% от целия пазар на употребяваните автомобили в страната. На второ място е японската маркаToyota. За 6 месеца в страната са препродадени 251,1 хиляди от тези машини.

Кои европейски автомобили са най-продавани в Русия през 2020-а?

Кои европейски автомобили са най-продавани в Русия през 2020-а?

Делът на тези коли на руския пазар е малко под 30%

Първата тройка се затваря от друга японска марка - Nissan. От началото на годината 126,4 хиляди такива автомобила втора ръка са сменили собствениците си. И двете японски марки са в отстъпление с понижение на годишна база съответно 9,8% и 11,2%.

Hyundai и Kia се класират на четвърто и пето място. От януари до юни на вторичния пазар са продадени съответно 116,6 хил. (-9,6%) и 112,5 хил. (-5,5%) от тези корейски автомобили.

LADA 2114 стана най-популярният модел на вторичния пазар през първата половина на тази година.От януари до юни жителите на Руската федерация закупиха 52,7 хиляди от тези употребявани автомобили. Но тази бройка е с 18,6% по-малко в сравнение с първата половина на миналата година.

Най-продаваните коли втора употреба в Русия през 2019-а

Най-продаваните коли втора употреба в Русия през 2019-а

Автомобилите на 5-7 години преобладават на руския вторичен пазара

Специализираният сайт Avto.ru също състави рейтинг на най -популярните употребявани автомобили през първата половина на 2020 година. Проучването се основава на броя преглежданите обяви на продавачите.

Списъкът включва 18 модела, разпределени в шест ценови категории . Така в ценовия сегмент до 300 хиляди рубли първото място зае Lada 2114, и в диапазона от 300 хиляди до 500 хиляди рубли лидерството си запазва Ford Focus.

(Официален валутен курс за 3 август: 1 долар - 74,15 рубли, 1 евро - 87,22 рубли, бел. ред.)

Семейство Kia Rio стана най-популярното в категорията автомобили на цени от 500 хиляди до 800 хиляди рубли, а Toyota Camry е най-популярният модел в сегмента от 800 хиляди - 1,5 милиона рубли.

Всъдеходът на Toyota Land Cruiser най-често се гледа в две ценови категории: 1,5-3 милиона рубли и над 3 милиона рубли.

Avto.ru отбеляза, че три модела - Hyundai Solaris, Kia Rio и Toyota Land Cruiser - попадат в топ 3 по интерес в няколко ценови сегмента наведнъж. В случая с корейските модели това се дължи на факта, че тези автомобили успяха да сменят поколенията. Японският всъдеход е първа линия два пъти поради богат избор на нива на оборудване - разликата в цената между автомобилите може да достигне 1 милион рубли.

Над 70% спад на продажбите на нови коли отбелязва руският пазар

Над 70% спад на продажбите на нови коли отбелязва руският пазар

Най-популярните марки автомобили са Lada, които представляват около четвърт от априлските продажби

Експертите отбелязват, че купувачите на бюджетни коли преди всичко обръщат внимание не на оборудването, а на състоянието на автомобила. Купувачите в средния ценови сегмент избират средни или максимални конфигурации на оборудване.

Що се отнася до скъпите автомобили, те често се предпочитат с дизелови двигатели, които не попадат под високата ставка на транспортния данък, а поддръжката им е много по-евтина. Освен това в сегмента над 3 милиона рубли самото оборудване и типа двигател вече не играят роля.

Снимка 490772