Volvo спази обещанието си да ограничи максималната скорост на новите си модели до 180 км/ч. Преди по-малко от година компанията заяви, че ще постави ограничението в опит да намали катастрофите и смъртните случаи, свързани с превишена скорост.

Новите модели ще имат и специална възможност, наречена Care Key, която ще позволи на собствениците да поставят допълнително ограничение на скоростта. Така родителите ще бъдат сигурни, че тийнейджърите няма да се движат твърде бързо, например.

Когато за първи път предложи ограничение на скоростта, Volvo заяви, че настоящите технологии и инфраструктурата в градовете не са достатъчни, за да предотвратяват наранявания и смъртни случаи при катастрофи с превишена скорост. И компанията и днес е на същото мнение. Производителят се опита и да отговори предварително на потенциални критики.

"Volvo вярва, че има задължението да продължава своята традиция в това да бъде пионер в дискусиите около правата и задълженията на автомобилните производители да предприемат мерки, които ще спасят животи, дори и това да означава, че ще загуби потенциални клиенти", казват от компанията.

Volvo планира да въведе и функции, засягащи шофирането под влияние на алкохол. Една от системите ще използва камери и сензори в купето на автомобила, като ще се намеса, когато шофьорът не реагира на предупредителни сигнали.