Първият електромобил на германската компания Next.e.GО, който ще бъде произведен у нас се очаква да бъде факт в края на 2023 година. В България германската компания оперира съвместно с дружеството "Адвент", което е собственост на Кирил Домусчиев.

Стартът на строителството на завода край Ловеч е планиран за началото на юли, а след като заработи на пълни обороти през 2025 у нас годишно компанията ще произвежда по 20 хиляди автомобила годишно. Плановете са електрическите автомобили да се продават в цяла Европа, а не само в България. 

Nеxt.е.GО официално поиска да строи завод за електромобили в Ловеч

Nеxt.е.GО официално поиска да строи завод за електромобили в Ловеч

Първата копка е планирана за юли

"Заводът в Германия е просто пилотен спрямо това, което ще се реализира в Ловеч", заяви за businessnovinite.bg един от инвеститорите в проекта Кирил Домусчиев. И добави, че най-голямото производство ще бъде, именно у нас.

Той обясни, че в момента текат последни съгласувателни процедури по инвестиционния проект, който е разработен от германски и български архитекти. 

Next.e.Go отваря завода си в Ловеч в началото на 2024-а

Заводът за електромобили в Ловеч ще заработи в началото на 2024-а

Базата у нас ще бъде "близнак" на основната фабрика на компанията в Германия

"Това ще бъде един от най-модерните заводи за електромобили в Европа", категоричен бе Домусчиев. Той посочи, че проектът, който е разработен от германски и български архитекти очаква съгласуване с пожарна безопасност.

Последно край Ловеч се сглобяха автомобили на китайската компания Great Wall. В града се произвеждаха в продължение на повече от 20 години модели на "Москвич".

Ето кои са най-евтините нови, употребявани и електрически автомобили в Европа през 2022 година

Ето кои са най-евтините нови, употребявани и електрически автомобили в Европа през 2022 година

Три модела на попадат в класацията Dacia