Пазарът на нови коли в Румъния расте с рекордни темпове, като за първото тримесечие на 2019 година в сравнение със същия период на предходната той е отчел ръст от 25%.

В същото време вносът на автомобили втора ръка в страната се е свил с 9 на сто за трета поредна година, но сделките за препродаване на вече ползвани возила отчитат най-доброто си представяне за последните 10 години със средно 52 000 препродадени коли на месец, съобщава местното онлайн издание Business Review.

Данните на ресорната институция в Румъния показват, че 35 836 нови коли са били продадени през първите три месеца на 2019 година. Dacia има пазарен дял от над 33%, а заедно с Renault, Ford, Skoda и VW тя покрива 63 на сто от целия пазар. Най-продаваните модели в тази категория са Duster, Logan и Sandero.

Що се отнася за присъствието на марките на пазара втора ръка в страната BMW за първи път е на второ място, като това място традицинно е за Opel. Групата на VW остава на първата позиция.

"2019 година започна много силно и за двата пазара - този на нови автомобили и на коли втора ръка, където наблюдаваме забележителен ръст на вътрешните сделки спрямо вноса", посочва експертът Андрей Думутца.

"Очакваме този позитивен тренд да се запази и през останалата част от годината, но не с такъв силен темп на растежа. 2019 година ще бъде най-добрата за пазара на нови автомобили след пика през 2009 година", допълва той.