Регулаторът за пътна безопасност на САЩ призовава за незабавното изтегляне на 67 милиона коли, които са оборудвани с въздушни възглавници, които потенциално могат да експлодират при катастрофа. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) написа изискването си, цитирано от световните агенции, в официално писмо до компанията, която произвежда еърбеговете.

В най-малко девет случая при задействане въздушните възглавници те са се спукали от 2009 година до месец март и са довели до редица наранявания и до два смъртни случая, пише NHTSA. При разкъсването на Airbag-а могат да се изстрелят метални части.

Компонентите за въпросната система се използват от различни автомобилни производители, след които General Motors, Volkswagen и Hyundai. General Motors вече изтегля 1 милион автомобили, произведени между 2014 и 2017 година, които са оборудвани с въпросните мъздушни възглавници.

Службата за безопасност на пътя в САЩ разследва спукани въздушни възглавници повече от 15 години

Продажбите на нови коли в ЕС растат с 29% през март, в България спадат

Продажбите на нови коли в ЕС растат с 29% през март, в България спадат

Електромобилите достигнаха рекорден пазарен дял от 14 на сто

Системите за надуване на въздушните възглавници са произведени от ARC Automotive - компания със седалище в Ноксвил, Тенеси. В отговор на NHTSA от ARC уверяват, че ще продължат да сътрудничат на разследването, но отхвърлят предварителното заключение на агенцията.

ARC Automotive има завод и в Северна Македония от 2015 година. Още не е ясно дали въпросните проблемни въздушни възглавници се произвеждат и там.

Подобно мащабно изтегляне поради проблеми с безопасността на въздушните възглавници не се провежда за първи път. През последните години това се случва най-често с автомобили, оборудвани с въздушни възглавници от вече фалиралата Takata. В световен мащаб около 100 милиона коли трябваше да бъдат проверени, което е и най-голямото изтегляне в сервизите до момента.

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Hyundai Motor America изтегля от пазара в САЩ над 560 000 автомобили заради технически проблеми

Kia от своя страна изтегля 3555 автомобила