Саудитска Арабия и тайванската Foxconn Technology Group водят преговори за създаването на съвместно предприятие за производство на електромобили — ход, който може да ускори плановете на зависимото от петрола кралство да диверсифицира икономиката си, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който управлява активи на стойност $450 млрд., ще създаде ново подразделение с името Velocity. Именно то ще бъде мажоритарен акционер в съвместното дружество, според един от източниците.

Компанията иска да произвежда електромобили, използвайки лицензирани от BMW платформи. Целта е сделката да бъде подписана до края на годината.

Амбициите на Саудитска Арабия да навлезе в автомобилната индустрия се зародиха преди години като част от желанието на страната да намали зависимостта си от продажбите на петрол. Засега усилията не дават резултат, което кара кралството да предприеме нов подход.

Като част от него, през 2018 г. фондът придоби дял в стартъпа за електромобили Lucid Motors, като така окуражи компанията да изгради завод в страната.

Фондът цели и изграждането на завод за производство на батерии с цел 15GWh капацитет годишно до 2028 г. Батериите ще бъдат предназначени за Lucid и други производители, които установят производствено присъствие в страната.Foxconn, ключов партньор на Apple, навлезе в производството на електромобили през последната година. В сделка за $280 млн. през октомври компанията придоби производствения капацитет за пикапи на Lordstown Motors. И две седмици по-късно показа първия си протоип.

BMW, които отказват коментар, не за първи път предоставят платформи за други компании. Виетнамската VinFast произвежда своя SUV на база на предходна версия на модела X5.