Суверенният фонд на Саудитска Арабия може би наскоро е купил голям дял в Tesla. Но бъдещият крал на близкоизточната държава не изглежда да има толкова силен афинитет към електрическите й автомобили, пише Bloomberg.

Престолонаследникът Мохамед Бин Салман се е повозил на Tesla заедно с краля на Йордания по време на неотдавнашната си визита в Лос Анджелис. Той се е насладил на преживяването, но не е горял от желание да шофира.

Саудитска Арабия е готова да купи Tesla

Саудитска Арабия е готова да купи Tesla

Милиардерът Илън Мъск даде разяснения

Макар електромобилът да вози "наистина гладко" и безшумно, бъдещият крал признава, че "изобщо не му е хрумвало" да го покара. Той обаче вижда голям потенциал в електрическите превозни средства. "Смятам, че в бъдеще ще бъде наистина обещаваща индустрия", посочва бин Салман в интервю за Bloomberg.

При управлението на 33-годишния принц Саудитска Арабия проявява силен интерес към инвестициите в електрически автомобили чрез суверенния си фонд. Фондът за публични инвестиции притежава почти 5% дял в Tesla и ще инвестира над 1 милиард долара в стартиращата компания за електромобили Lucid Motors. Според принца тези вложения не противоречат на петролните интереси на кралството.

Саудитска Арабия обмисля да купи конкурент на Tesla

Саудитска Арабия обмисля да купи конкурент на Tesla

Според Мъск суверенният фонд е готов да финансира свалянето на компанията му от борсата

Скандалите около Мъск

47-годишният Мъск съобщи през август, че саудитският държавен фонд е заинтересован да помогне на Tesla да стане частна и има "осигурено финансиране", за да изкупи акциите на инвеститорите на цена от 420 долара.

Той отново предизвика противоречия миналата седмица, атакувайки инвеститорите в къси продажби и Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, която го разследва за измама с ценни книжа.

Ще се превърне ли Саудитска Арабия в един от големите инвеститори в Tesla?

Ще се превърне ли Саудитска Арабия в един от големите инвеститори в Tesla?

Държавният фонд на страната с интерес да засили участието си в компанията след излизането й от борсата

Разкритията на Мъск през август, че се е срещал с представители на саудитския фонд, предизвикаха безпокойство в Рияд, според източници на Bloomberg.

Макар хората от фонда да са били склонни да участват със значителна инвестиция в приватизирането на Tesla, фондът официално е изразил интерес само към миноритарен дял, за да не "хвърля всичко" само в една сделка и да спести ресурси за други проекти, твърдят източниците.

Защо Мъск промени решението си за Tesla?

Защо Мъск промени решението си за Tesla?

Какво стои зад отказа компанията да стане частна

"Може би утре"

Tesla вероятно ще отвори свои шоурууми в Саудитска Арабия в близките 1-2 години, тъй като чуждестранните компании вече могат да притежават изцяло собствените си дейности в царството, каза принц Мохамед.

Според уебсайта на компанията на Мъск присъствието й в арабския свят засега е ограничено само до два града: Дубай и йорданската столица Аман.

Скептиците за Tesla загубиха нови $1,7 милиарда. Но не се отказват

Скептиците за Tesla загубиха нови $1,7 милиарда. Но не се отказват

Акциите на компанията продължават да привличат най-много залози за провал

Не се знае колко автомобила Tesla се движат по улици на Саудитска Арабия в момента. До края на 2017 г. в страната са внесени само 5 електрически коли, според изявление на саудитски служител пред местен вестник.

Принц Мохамед заяви, че не се е срещал с Мъск и не е сигурен дали би си поръчал Tesla. "Може би не днес. Може би утре", заяви уклончиво той.