Audi пуска в действие нова технология при автомобилите си за комуникация между колите и инфраструктурата в града.

Автомобилният гигант ще пробва тестово нововъведението в колите си в няколко избрани населени места по-късно през годината.

Технологията ще позволява по-ефективно и безпроблемно движение по пътищата. Наравно с това системата ще бори и задръстванията чрез връзка между колите и светофарите, които ще си комуникират по време на червена светлина.

Технологията ще позволява на водача да разбере кога от червено светофарът ще мине на зелено по онези кръстовища, на които няма таймер за отброяване на оставащото време, пише cnet.com.

Автомобилите ще бъдат тествани по пътищата на такива градове, чиято инфраструктура позволява използването на подобна услуга.

Когато шофьорът хване червена светлина, колата ще комуникира със светофара, за да извести на водача чрез специален дисплей колко точно време му остава преди да потегли отново по пътя.

Дисплеят ще се скрива няколко секунди преди светлините да се сменят. Така шофьорът отново ще е нащрек в пътната обстановка и зорко ще следи движението около себе си преди да включи на скорост.

Услугата на Audi - V2I, ще е подходяща за серията по-малки автомобили на марката, като например очакваните да се появят на пазара през следващата година Audi A4, Allroad и Q7.

Системата няма да прилича на стандартното оборудване в автомобилите, а ще изисква вграждането на 4G безжична мрежа и LTE технология, която може да достигне скорости до 100Mbps, във возилото.