На автомобилното шоу в Монако Top Marques бе представен летящ автомобил. Самолетчето с четири автомобилни колела е дело на словашката компания AeroMobil, която се занимава с тази тема повече от 25 години.

В момента новият модел вече е на разположение за предварителна поръчка. Цените на колата с криле ще бъдат в порядъка от 1,2 до 1,5 милиона евро, информира Auto Motor und Sport.

Конструкторите подчертават, че новата версия на летящия автомобил почти напълно повтаря концептуалната модификация. Първите копия ще бъдат доставени на собствениците си през 2020. При създаването на аеромобила активна подкрепа е оказало правителството на Словакия. 

Автоматичното преминаване на AeroMobil към летателен режим отнема три минути. Автономният пробег в наземен вариант е 700 км, а във въздуха - 750 км. Максималната скорост е 160 километра в час. Във въздушен режим този показател вече е 360 км в час. До 100 км/ч автомобилът може да ускори за 10 секунди. Теглото на машината е 960 кг. 

Новият модел е оборудван с парашут и въздушни възглавници. По-рано по време на тестове AeroMobil падна от височина около 300 метра. Инцидентът стана през май 2015 гоидна. По време на инцидента аеромобилът е бил пилотиран от дизайнера и съосновател на проекта Стефан Клайн, който е успял да се измъкне без сериозни травми.

В началото на 2017 в Холандия на пазара се появи първият в света сериен летящ автомобил. Моделът, наречен PAL-V Libertu, струва от 499 000. евро. Колата ще бъде пусната в тираж от 90 бройки, а първите копия ще пристигнат при клиентите не по-рано от 2018. PAL-V Libertu е оборудван с два двигателя: единият е за движение по наземните пътища, а другият - за полет. Процесът за превръщане на автомобила в самолет, според оценките на създателите, отнема от пет до десет минути. 

За излитане превозното средство се нуждае от специална площадка с размери 200 на 200 метра. PAL-V Libertu с двигател с мощност 200 к.с. може да набере максимална височина от 3500 метра и да развие скорост от 180 км в час. Без презареждане автомобилът с криле може да прелети не повече от 500 км. На земята PAL-V Libertu се задвижва с помощта на двигател с мощност 100 конски сили. Максималната скорост е 160 км/ч, а от 0 до 100 км/ч ускорението е 9 секунди.