Съвместната инициатива на Sony и Honda в областта на електрическата мобилност- Sony Honda Mobility (SHM), обяви, че автомобилите на новата компания ще се продават под името AFEELA. Първият прототип на новата марка беше представен по време на най-голямото технологично изложение за потребителска електроника в света- CES в Лас Вегас, информира auto-press.net.

"SHM се стреми да се превърне в компания за технологична мобилност, която ще преследва иновациите в мобилността, като комбинира авангардни технологии и страст заедно с хора, които са пионери в бъдещето със своята креативност, въз основа на нашата корпоративна цел "Транспортирайте хората, чрез преследване на иновации с различни вдъхновения", коментира Ясухиде Мизуно, председател и изпълнителен директор на новата компания.

От изявлението на Sony Honda Mobility става ясно, че компанията ще разработи сериен модел на базата на демонстрираният прототип, като е планирано заявки за неговото закупуване да започнат да се приемат през първата половина на 2025 година. Продажбите се очаква да стартират в края на същата година, а първите доставки - в Северна Америка, да бъдат осъществени през пролетта на 2026 година.

Без да навлизат в каквито и да било технически подробности по отношение на задвижващата система на прототипа, от SHM анонсират, че той е с основни габарити дължина 4895 мм, ширина 1900 мм и височина 1460 мм. Междуосието е 3000 мм, а задвижващи са и четири колела.