Американската компания Tesla ще започне доставките на електрическата спортна кола Roadster през 2025 година. Това съобщи шефът на автомобилния производител Илон Мъск в социалната мрежа X.

"Сега радикално променихме конструкторските задачи на новия електромобил Tesla Roadster", заяви Мъск. По думите му, "тази кола няма да има аналози, ако изобщо може да се нарече кола."

През 2018 г. милиардерът каза, че Roadster ще има "пакет опции SpaceX", който се предвижда да включва десет малки ракетни двигатели. "Може с тях дори Tesla да може да лети", каза тогава той.

А вчера Мъск потвърди, че анонсираната за пръв път през 2017 г. спортна електрическа кола, ще бъде резултат от сътрудничеството на Tesla и аерокосмическата компания SpaceX, която той също оглавява.

Очаква се Roadster да може да ускорява от 0 до 60 мили (96,6 км) за по-малко от секунда - и това е "най-малко интересният аспект" от всички (екстри), пише Мъск. А на уебсайта на Tesla се казва, че това ще е "най-бързият автомобил в света".

Първоначално се предполагаше, че моделът Roadster ще се появи по пътищата още до 2020 г., но тези планове бяха променени от пандемията от коронавирус. След това сроковете за излизане на пазара бяха отложени за 2023 година - което също не се случи.

И Tesla Roadster се отлага

И Tesla Roadster се отлага

Проблеми във веригите за доставки забавят производството на модела