Акциите на Tesla продължават да растат стремглаво и вече успяха да се възстановят до нивата от началото на март - преди кризата да ги срине, пише The Wall Street Journal.

Във вторник акциите на компанията записаха седма поредна печеливша сесия, покачвайки се с 9,1 процента до $709,89. Вчера Credit Suisse повиши прогнозата си за компанията и заяви, че Tesla е в по-добра позиция да излезе бързо от кризата. Така, от 2 април до вчера, акциите на Tesla се покачиха с цели 56 процента. За същия период S&P 500 възвърна 13 процента.

И традиционните автомобилни производители, и Tesla трябва да балансират ефектите от спада на продажбите в краткосрочен план с дългосрочната трансформация към електромобили и автономни автомобили, пишат анализаторите на банката. Но докато конкурентите трябва да отделят средства и време за развойна дейност и в същото време да се опитват да пестят пари, Tesla може да се концентрира върху производството на своите модели.

Credit Suisse повишиха оценката за акциите до неутрална и поставиха цел от $580, при $415 по-рано.

Акциите може би получиха и подкрепа от статии, че компанията търси начин да намали плащаните наеми. Миналата седмица Tesla освободи служители и намали заплати, за да пести средства. Заводът в Калифорния в момента е затворени заради нареждане на местните власти.

Рисковете пред Tesla остават. Пандемията ще намали търсенето на нови автомобили, а заводът ще остане затворен и в началото на май. Акциите на Tesla винаги са били изключително волатилни, а мненията за компанията са на двете крайности. В началото на тази година пазарната капитализация се удвои, а акциите достигнаха рекордните $917,42 на 19 февруари. След това обаче те се сринаха с 60%.

Tesla намалява заплати и съкращава служители

Tesla намалява заплати и съкращава служители

Компанията се надява да възобнови производството до 4 май