Американският автомобилен производител Tesla ще спре да произвежда стандартните варианти на Model X и S и ще въведе промяна в цените. Действието от страна на компанията на Илън Мъск идва малко след отличните резултати за второто тримесечие, когато марката достави рекорден брой автомобили.

За да улесни производствения процес, Tesla ограничи вариантите на спортния Model X и Model S. От продуктовата линия отпадат стандартните най-евтини варианти, пише Reuters. 

Спирането от производство на стандартните модели обаче означава, че това ще доведе до покачване на началната цена до 84 990 долара за Model X и до 79 990 долара за Model S.

Tesla понижи началната цена за масовия автомобил Model 3 на 38 990 долара.

"За да направим продажбата на нашите коли дори още по-лесна, ние стандартизираме продуктовата ни гама навсякъде по света и рационализираме офертите за Model S, Model X и Model 3. Освен това променяме някои цени, за да направим колите по-достъпни за нашите клиенти", се казва в изявление на компанията.

Tesla достави рекорден брой коли за второто тримесечие

Tesla достави рекорден брой коли за второто тримесечие

Акциите се повишиха с 3%

По-рано през месеца Tesla заяви, че глобалните доставки на трите модела са нараснали с 51% спрямо предходното тримесечие до 95 200 автомобила. Продажбата на Model 3 представлява 80% от всички доставки.

От автомобилния производител са казали, че очакват доставките да продължат да се увеличават и през третото тримесечие.

В Китай, който е най-големия автомобилен пазар в света, Tesla повиши началната цена на Model X на 790 900 йени или 115 068 долара и на Model S на 776 900 йени.