Японските компании Toyota и Subaru подписаха споразумение за съвместно разработване на нова платформа за автомобили, която ще формира основата на превозните средства с напълно електрическо задвижване, включително кросоувъри от клас C. Това се съобщава от пресслужбите на автомобилопроизводителите.

Като част от проекта инженерите ще използват електрическата технология на Toyota, докато Subaru ще предостави своя опит в създаването на системи за задвижване на всички колела. Върху новата архитектура ще бъдат построени автомобили от D- и C-сегмент, включително седани и джипове.

Електромобилите ще се продават под двете марки.

В момента Toyota има само един сериен електромобил - "зелената" версия на CH-R кросоувър, която ще бъде пуснат в Китай в съвместните предприятия GAC-Toyota и FAW-Toyota. Продажбите в Китай ще започнат през 2020 година.

Що се отнася до Subaru, в неговата продуктова линия има само хибрид Crosstrek Hybrid, създаден от компоненти и агрегати на Toyota. Структурата на задвижващата система включва 2-двулитров бензинов двигател, два електромотора, система за симетрично двойно предаване, както и CVT. Сумарната мощност на агрегатите е 150 к.с., а само на ток може да измине 27 километра.