Toyota Motor Corp. изненада пазарите с по-висока от очакваната печалба за третото тримесечие и повиши прогнозата си за фискалната 2021 г., предава Bloomberg. Най-големият автомобилен производител в света съобщи още, че ще изкупи обратно собствени акции на стойност 150 млрд. йени ($1,3 млрд.) — отразявайки увереността на компанията, че ще успее да повиши производството и да отговори на силното търсене. Toyota прогнозира оперативната печалба от 2,8 трлн. йени до края на март 2022 г., при очаквания за 2,5 трлн. йени през август. През третото тримесечие тя записва печалба от 750 млрд. йени, при очаквани 553 млрд. йени.

Ръстът в резултата се дължи отчасти и на отслабналата йена. Той идва въпреки че компанията бе принудена да намали производството заради недостиг на полупроводници и други компоненти.

Toyota започна тримесечието в отлична форма и изглеждаше незасегната от недостига на компоненти, който тормози индустрията. Продажбите през юли достигнаха рекорден връх, а общото производство нарасна двуцифрено. Но до средата на август недостигът започна да настига японския производител и да засяга производството. По това време правителствата в Югоизточна Азия, откъдето идват голяма част от компонентите, започнаха да налагат стриктни ограничения заради здравната криза.

Така през септември Toyota съобщи, че ще намали производството с около 40 процента, а през цялата фискална 2021 г. се очаква да бъдат произведени с около 300 хил. по-малко автомобила. Общо около 9 млн. автомобила трябва да излязат от заводите на компанията за 12-те месеца.

Печалбата е подкрепена и от по-ниското предлагане, което помага на дилърите да намалят отстъпките. Тримесечните продажби пък растат с 11 процента до 7,55 трлн. йени.

Рисковете обаче остават, предупредиха от Toyota.

Кризата с чипове: Вече цялата световна икономика е в риск

Кризата с чипове: Вече цялата световна икономика е в риск

Всеки лек автомобил, който не излиза от заводите в Детройт, Щутгарт или Шанхай, поставя под риск работни места