Над 100 млрд. евро са общите приходи на компаниите в Югоизточна Европа през 2011 г., влезли в класацията ТОР 100, която се организира за пети път от икономическия портал за региона SEENews и с медийното партньорство за българското издание на специализирания сайт 3E-news.

За изработване на класацията се проучени финансовите показатели на 1260 предприятия в Югоизточна Европа. В сравнение с 2010 г. увеличението на приходите е значително (87.402 млрд.евро.), което показва, че да достигнати нивата отпреди кризата. Това съобщи при представянето на класацията SEENews Дилян Дамянов на официалната церемония снощи.

Тенденция за завръщане на добрите нива отпреди кризата има и при общата печалба на компаниите, която се е увеличила от 2.322 млрд. евро през 2010 г. до 3.006 млрд. евро през 2011 г. Въпреки че в сравнение с 2010 г. броят на компаниите с по-малко приходи се е увеличил с една (от 20 на 21), таванът на приходите обаче нараства - от 391.8 млрд. евро до 441.9 млрд. евро през 2011 г., уточни Дамянов.

И тази година доминиращ в класацията е петролно-газовият сектор. Енергийният сектор е втората най-силна индустрия с 18 компании, непроменени от 2010 г. Прави впечатление, че в този сегмент липсват дребни търговци.

Не е изненадващо, че енергетиката е водеща, отбеляза директорът на Института за енергетика за Югоизточна Европа Костас Стамболис, като допълни, че около 15% от БВП на всяка страна от региона се пада на енергетиката. Според него този сектор ще продължи да бъде водещ и да се развива и през следващите години, особено като се има предвид, че необходимите инвестиции до 2020 г. в региона, вкл. и в Турция се изчисляват на 204 млрд. евро.

Проучванията например сочат, че само в петролния и газовия сектор до 2015-2016 г. са необходими около 15 млрд.евро, посочи Стамболис, като добави, че не бива да се пренебрегват и сериозните инвестиции в сектора на Възобновяемите източници.

Традиционно лидер в класацията за четвърти път е румънският петролен и газов гигант OMV Petrom, следван от хърватската компания INA, която също за четвърти път заема това място. Третото място е отредено за българската петролна рафинерия Лукойл Нефтохим.

В класацията на ТОР 100 има 12 нови попълнения, посочи Дамянов. От тях 7 са от Румъния. Това е и страната с най-изявено присъствие в класацията за 2011 г. - включени са 49 компании. Сърбия се нарежда на второ място с 14 компании, като измества България, която остава на трето място с 13 компании. Следват Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина. Сред най-големите компании не успя да се нареди нито една от Черна гора, Албания, Косово и Молдова, посочи още Дамянов. Специално изследване на SeeNews е посветено на 20-те губещи компании.

Независимо от кризата, икономиката на Югоизточна Европа се опитва да се справи. Особено трудни от гледна точка на капиталовия пазар ще бъдат следващите две-три години, прогнозира финансистът Румен Соколов.

Според Мира Караджова, главен редактор на изданието TOP 100 SEE 2012, в първата десетка са попаднали три български компании („Лукойл Нефтохим Бургас" - 3 място, „Аурубис България" - 6-та позиция, и „Лукойл България" - 10 място).

В класацията на най-големите банки в региона България и тази година заема втора позиция с 18 представители. Най-голямата българска банка УниКредит Булбанк заема 7 място, Банка ДСК - 15 позиция, а ОББ - 22 място.

Страната ни доминира в най-новата класация на стоте най-големи застрахователи в Югоизточна Европа с 21 компании. Според авторите на класацията доброто представяне на страната е резултат от влизането на три нови български компании. Най-големият български застраховател „ДЗИ-Общо застраховане" е на 18 място, „Армеец" е на 21 място, а „Булстрад Виена Иншурънс Груп" заема 24 място.

Ето и българските фирми в класацията TOP 100 на компаниите за Югоизточна Европа:

3. Лукойл Нефтохим Бургас

6. Аурубис България

10. Лукойл България

14. НЕК

35. ОМВ България

42. Булгаргаз

55. Нафтекс Петрол

64. ЧЕЗ Електро България

65. Овъргаз инк.

78. МобилТел

87. Стомана Индъстри

89. БТК

97. АЕЦ Козлодуй

Министрите на икономката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на външните работи Николай Младено и директорът на SEENews Дилян Дамянов наградиха най-добрите български компании в класацията.