Технологичният лидер Samsung все още не е заявил официално решителната стъпка, но най-скъпата компания в Южна Корея вероятно ще раздели бизнеса си на две през следващата година.

В резултат на новината акциите на Samsung достигнаха най-високото си ниво, откакто най-големият производител на смартфони стана публична компания преди 40 години, пише Bloomberg.

Ценните книжа поскъпнаха с 4.1 процента до рекордните 1 740 000 вона по време на търговията в Сеул от сряда. С това през годината цените на активите са скочили с общо 39 процента.

Идеята за превръщане в холдинг бе разкрита във вторник и представена като начин да се повиши стойността на ценните книжа на компанията. Тя е и отговор на призива от страна на Elliott Management за по-отговорно управление.

Samsung потвърди: Разделя бизнеса си на две

Samsung потвърди: Разделя бизнеса си на две

Компанията ще увеличи дивидентите за акционерите

Най-важната причина за разделянето може би е, че за семейството, основало компанията, също ще има големи ползи от преструктурирането.

Elliott Management отправи предложението си към Samsung миналия месец, когато производителят премина през криза заради спирането на Galaxy Note 7 от производство.