Два от водещите световни онлайн търговци Amazon и eBay трупат печалби от продавачи, които мамят британските данъкоплаци, като не плащат ДДС.

Според доклад на британските депутати икономиката на страната губи до 1.5 млрд. паунда, тъй като продавачи от трети страни не начисляват данък върху продажбите, които извършват във Великобритания.

Народните представители от Комисията по публични финанси критикуваха британските данъчни власти, че са "твърде предпазливи" в преследването на измамниците. Депутатът от лейбъристите Мег Хилиър, която е начело на комисията, нарече онлайн измамите с ДДС "изключително вредни" за британските фирми и данъкоплатци.

По думите й отговорът на данъчните власти и пазарите, на които оперират измамниците е "тъжен".

Измамите са се увеличили, защото чуждестранните фирми, които продават стоки на купувачи във Великобритания, обикновено чрез онлайн платформите на Amazon и eBay, държат част от стоките си в складове в страната, за да осигурят доставка още на следващия ден.

Ако стоките се изпращат от британска територия, продавачите трябва да начисляват 20% ДДС. Но много от тях не го правят и така подбиват цените на британски доставчици, които са изрядни в данъчно отношение.

Предстоящият Brexit допълнително ще усложни ситуацията, поради несигурността по отношение на търговията и митниците.

Amazon и eBay заявиха, че си сътрудничат по въпроса с британските митнически и данъчни власти. Те гарантираха, че са предприели действия за премахване на "лошите актьори" от сайтовете си.

Британските власти смятат, че е "озадачаващо, че тези големи компании са предприели такива скромни действия досега".

Според доклада Amazon и eBay, наред с други онлайн пазари, "продължават да се възползват от измамни дейности, които се извършват на техните сайтове", като налагат на продавачите комисионна.