Международният гиант Amazon е издал повече разрешителни за чуждестранни работници, които да пребивават на територията на ЕС, отколкото всеки друг работодател в света, пишат медиите на Стария континент. Най-големият европейски офис на гиганта при търговците на дребно и технологиите се намира в Дъблин.

Именно в Ирландия работят над 5000 души. А от началото на годината до момента са издадени рекордните 407 разрешителни за заетост (работни визи) на работници извън ЕИП (Европейското икономическо пространство), сочат данните на местното Министерство на предприятията.

Amazon наема 55 000 души

Новият шеф на Amazon иска да наеме 55 000 служители

Гигантът вече е вторият най-голям работодател в частния сектор в САЩ

Този брой надвишава повече от два пъти разрешителните, издадени от Google, Facebook, Apple и Microsoft взети заедно.

Европейската централа на Amazon всъщност се намира в Люксембург, но компанията е развила най-голямо присъствие в Ирландия, откакто за първи път създаде офиса си в страната през 2004-а година.

През юли миналата година от компанията обявиха, че увеличават броя на служителите си в Дъблин и Корк с над 1000 души. Така общият им брой надмина 5000. Все повече хора са от държави извън ЕИП. Най-големият брой от тях са индийцит. Следват работници от Бразилия, Филипините, Судан, Южна Африка и САЩ.

Гражданите извън ЕИП имат нужда от разрешение за легална работа на територията на Европейския съюз. Често работни визи се издават заради нуждата от преодоляване на критичния недостиг на кадри и умения в определени сектори. ИТ специалистите и инженерите са сред най-търсените.

Amazon закъса за служители във Великобритания

Amazon закъса за служители във Великобритания

Компанията предлага бонуси от 1000 паунда за започване на работа