Технологичният гигант Apple надмина прогнозите на Wall Street за последното фискално тримесечие и отчете рекордни приходи. Това се дължи най-вече на увеличаващите се продажби и печалба от iPhone за първи път от година насам, както и на успеха своите безжични слушалки AirPods.

Резултатите идват въпреки опасенията на компанията от избухването на епидемията на коронавирус в Китай, където е основният пазар и център за производство на Apple, и леките пропуски на приходи в бизнеса с услуги на компанията, включващ приложението за видео стрийминг Apple TV+ и други.

Акциите на компанията нараснаха с 2% след затварянето на борсите.

Прогнозите на Apple приходите за тримесечието, завършващо през март, надминават очакванията на Wall Street.

Коронавирусът удари плановете и на Apple

Коронавирусът удари плановете и на Apple

Засиленото производство в Китай е под въпрос

Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви пред Reuters, че компанията използва по-широк от нормалния диапазон за прогнозите си, предвид несигурността, създадена от коронавируса.

"От миналата седмица ограничихме пътуванията само до ситуации, критични за бизнеса. Положението е извънредно и ние внимателно наблюдаваме случващото се", каза той.

Apple има доставчици в района на Ухан - сърцето на огнището на коронавирус. Гигантът обаче има и алтернативи, каза Кук. Фабриките в района на Ухан няма да се отворят веднага след празника на Лунната Нова година, поне до 10 февруари, посочи още директорът, допълвайки, че забавянето в Китай е предвидено в по-широката прогноза на фирмата.

По-думите на главния анализатор на eMarketer Йорам Уормсър Apple прогнозира и по-силно второ тримесечие на 2020 година, но предвид факта, че коронавирусът се разпространява непредсказуемо в Китай, където се изгражда по-голямата част от хардуера на компанията, тази оптимистична прогноза може да се срине.

Растежът

Броят на смартфони, компютри и други устройства на компанията, закупени от потребители, е нараснал със 100 милиона до повече от 1,5 милиарда през последната година. След тези резултати ръководителите на Apple си поставиха нова цел от 600 милиона платени абонати за музика, телевизия, игри и други услуги до края на календарната 2020 година.

Цената на акциите на Apple се е удвоила, след като Кук предупреди преди година, че компанията вероятно ще пропусне финансовите си цели за най-силното тримесечие откъм продажби на фискалната си 2019 година. През тази година Apple дори намали цените в Китай - един от най-важните си пазари, за да възстановите продажбите там.

Apple пуска нов "бюджетен" iPhone през март. Моделът ще се продава за $400

Apple пуска нов "бюджетен" iPhone през март. Моделът ще се продава за $400

Смартфоните влизат в масово производство през февруари

Apple отчете приходи от 91,8 милиарда долара за третото тримесечие, приключило на 28 декември. Оценките на анализаторите бяха за 88,5 милиарда долара, показват данни на IBES от Refinitiv. Гигантът отчете и печалба на акция от 4,99 долара, в сравнение с оценките на анализаторите за 4,55 долара на акция.

Компанията прогнозира приходи от 63 до 67 милиарда долара за тримесечието, завършващо през март, при прогнози от 62,4 милиарда долара, показвайки, че вярва в успеха на iPhone и другите си устройства като безжичните слушалки AirPods.

Услуги

Приходите от услуги на Apple за миналата година бяха в размер на 12,7 милиарда долара при оценка на анализаторите от 13 милиарда долара. Година по-рано приходите от услуги на гиганта бяха 10,9 милиарда долара.

Според анализатори успехът на услугите на Apple реално зависи от това дали компанията съумява да увеличава базата си от потребители, които се регистрират за повтарящите се абонаменти. Компанията отчита 1,5 милиарда активни устройства и 480 милиона абонати на своите собствени услуги и такива на трети страни. Година по-рано компанията регистрира 1,4 милиарда устройства и 360 милиона абонати.

Тим Кук твърди, че услугата за видео стрийминг Apple TV+, пусната миналата есен, бележи вълнуващ успех - както при потребителите, които закупуват ново устройство и я получават в пакет, така и при тези, които я използват на старо устройство.

Накъде ще тръгнат акциите на Apple?

Накъде ще тръгнат акциите на Apple?

През последните 12 месеца компанията поскъпна със 101%

iPhone

Продажбите на iPhone възлизат в размер на 55,96 милиарда долара и надминаха както оценките на анализаторите от 51,6 милиарда долара, така и миналогодишните резултати от 52 милиарда долара.

Кук посочи, че продажбите на моделите iPhone 11 и iPhone 11 Pro са допринесли за растежа. Тяхната инерция е взета предвид и за следващата прогноза, а Кук определя серията като най-силната линия на iPhone досега.

Безжични джаджи

Безжичните устройства на Apple - слушалките AirPods и смарт часовниците Apple Watch - достигнаха приходи в размер на 10 милиарда долара при оценки от 9,5 милиарда долара. През 2018 година приходите от тях са изчислени на 7,3 милиарда долара.

Акциите на Apple надхвърлиха $300

Акциите на Apple надхвърлиха $300

През 2019 г. пазарната капитализация на компанията се покачи с 86%