Южноафриканският ветеран в минната индустрия Брайън Менел иска да изгради гигантски завод за материали за батерии, който да помогне за преодоляването на китайското господство в зараждащата се индустрия.

Неговата частно финансирана компания TechMet още е в началото на пътя си, контролирайки само шепа активи от Канада до Руанда. Но той набира все повече пари и вижда държави като САЩ и Япония като потенциални партньори, които да му помогнат да настигне Китай в бързо разрастващата се индустрия, като си осигури доставки на всичко: от калай и волфрам до никел и кобалт, пише Bloomberg.

"В момента ситуацията е напрегната", признава Менел, който започва своята минна кариера в диамантения гигант De Beers през 80-те и чието семейство изгражда една от най-големите минни компании в Южна Африка. "Огромен проблем е", че Китай доминира доставката на тези материали от около 15 години, твърди той.

Търсенето на метали за батерии за електромобили не спира да расте

Търсенето на метали за батерии за електромобили не спира да расте

Западът става все по-зависим от Китай за много от материалите, необходими за батериите, използвани в електрическите превозни средства, а търсенето се очаква да продължи да расте.

Страната отдавна доминира производството на редкоземни елементи, но сега придобива по-голям контрол на пазари като тези на волфрам и кобалт. Толкова много, че през миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди страната да ограничи зависимостта си от външни доставки на т.нар. критични минерали.

TechMet иска да отговори на това предизвикателство. Компанията вече има дялове в мина за калай и волфрам в Руанда, проект за добив на никел в Бразилия, фабрика за преработка на ванадий в САЩ и съоръжение за рециклиране в Канада, което извлича кобалт и никел от бракувани литиеви батерии.

Менел заедно с работниците в мината в Руанда

Източник: Brian Menell Group

Менел заедно с работниците в мината в Руанда

TechMet, която е подкрепена от богати инвеститори, ще започне още един кръг на набиране на средства през следващия месец, като целта е да събере около 80 млн. долара.

След това планира да инвестира повече от 400 млн. долара в рамките на 3 години, като крайната цел е продажбата на акции в първоначално публично предлагане от 1 млрд. долара след 5 години.

"Има нещо като състезание за завладяване на тази индустрия. Искаме да бъдем възможно най-големи възможно най-скоро", посочи Менел.

Цените на кобалта и лития напоследък спадат

Цените на кобалта и лития напоследък спадат

Металите като литий, кобалт и никел, които се използват за производството на батерии, са светъл лъч в минната индустрия в последните няколко години.

Все пак през последните месеци цените спаднаха поради нарастващите опасения, че минните компании произвеждат повече кобалт и литий, отколкото са нужни на пазара.

Но Менел не е твърде притеснен от спада в цените напоследък. "Има известно охлаждане след пиковия интерес. Цените все още не отразяват колко бързо ще се развиват тези технологии и колко метал е необходим за подхранването на този растеж", обясни той.