Джордж Маргонис е генерален мениджър на "Филип Морис България" от 2016 г. Той има близо 17 години опит във Philip Morris International. Кариерата му в компанията започва в отдел "Продажби" в "Папастратос" - гръцкия филиал на концерна. По това време той заема различни позиции в отдел "Продажби, промоционални активности и управление на бранда". През 2009 г. се мести в централата на компанията в Лозана, Швейцария, където заема позицията регионален мениджър "Стратегии за продажбите" за региона на Европейския съюз. През 2014 г. е назначен като директор "Продажби и дистрибуция" за Гърция, Кипър и Малта. Маргонис е завършил маркетинг и мениджмънт в Технологичния образователен институт  (Technological Educational Institute) в Атина. Има магистърска степен по бизнес администрация от университета "Кингстън" (Kingston) във Великобритания.

Господин Маргонис, как оценявате изминалата 1 година за IQOS и Philip Morris в България?

Първо бих искал да кажа, че съм изключително щастлив да бъда част от огромната промяна, която в момента се случва в България. Радвам се, че тук имаме чудесен екип от мотивирани хора, които успяха само за една година да направят смелата визия за бедимно бъдеще реалност. Аз наистина съм оптимист, че България може да стане страна в която да няма цигарен дим. Само за една година десетките хиляди българи преминаха към системата на нагряване на тютюн. Тази тенденция е много окуражаваща и ни кара да вярваме, че скоро ще дойде времето, в което конвенционалните цигари ще останат в миналото, а индустрията ще се развива изцяло в посока постигане на бъдеще без дим чрез алтернативи, които представляват по-малко

С какво IQOS 3 е по-добър от предишния IQOS 2.4+?

Само месец след световната премиера в Япония, в България беше представено новото поколение устройства с нагряване на тютюн IQOS 3 и IQOS 3 Multi. Новата версия се отличава с подобрен дизайн и функционалности, разработени изцяло на база на получената обратна връзка от потребителите във всички пазари, така че да отговарят на техните изисквания за удобство, здравина и бързина. С новата система IQOS ProtectPlusTM ние преосмислихме концепцията за бързина, защита и издръжливост за серията устройства IQOS 3. Подобрената технология на батерията предоставя по-дълъг жизнен цикъл на батерията, а холдерът е разработен така че да се зарежда по-бързо в сравнение с предишната версия IQOS 2.4+.

Това, което не се променя обаче, е иновативната технология за нагряване на тютюн и солидните научни данни, които стоят зад разработката на системата за нагряване. За нас е важно да представяме по прозрачен начин достоверни данни за тези продукти, като едновременно с това се стараем да предложим на пълнолетните потребители по-голямо разнообразие, така че пушачите, които не искат да спрат да пушат, да намерят своето устройство, което да им помогне да се откажат от конвенционалните продукти.

Новите устройства iQOS 3 и iQOS 3 Multi вече са в България

Новите устройства iQOS вече са в България

Те ще се предлагат в магазините на Philip Morris из страната

Планирате ли да продължите да разработвате и представяте нови версии на iQOS - 4, 5, 6 и т.н.?

Вече 15 години ние от Филип Морис Интернешънъл работим и инвестираме над 4,5 милиарда долара в провеждането на научни изследвания, разработка и производство на иновативни продукти без дим, които имат потенциала да намалят вредата в сравнение с конвенционалните цигари. Първият ни и най-напреднал продукт от това ни портфолио е IQOS. Технологията вече е преминала през 18 неклинични и 10 клинични изпитвания. Създаването на технологията за премахване на горенето и дима, което води до намаляване на вредните вещества e огромен пробив в нашата индустрия. Важно е не само да се разработват продукти с намален риск, но и да се инвестира в тяхното постоянно подобрение. С натрупването на нов опит и събирането на обратна връзка от милионите потребители по цял свят, тези подобрения се случват все по-бързо.

Новата серия устройства с нагряване на тютюн IQOS 3 и IQOS 3 MULTI бе разработена само за две години в отговор на желанието на потребителите за по-интуитивни продукти. Ставаме все по-бързи в разработването и предоставянето на продуктови подобрения и иновации, които да помогнат на пълнолетните пушачи , които иначе биха продължили да пушат, да преминат към по-добри алтернативи по-бързо. И ние ще продължим да се придържаме към безкомпромисната си ангажираност към постоянни подобрения и иновации. Отдадеността и стремежът ни към научно и инженерно съвършенство е ключов фактор в постигането на смелата ни визия за изграждане на бъдеще без дим.

Как се приема бездимното ви устройство от потребителите?

Вече близо 6 милиона са бившите пушачи по света, които спряха цигарите и преминаха към системата на нагряване на тютюн IQOS. Данните показват, че благодарение на тези продукти, между 70 и 80% от потребителите на IQOS са отказали изцяло цигарите. В най-големия и развит пазар Япония - страната, в която започнахме голямата промяна и пуснахме за първи път системата IQOS, вече имаме близо 16 % пазарен дял, а интересът към бездимните алтернативи, които имат потенциала да намалят риска за пушачите, нараства все повече по света. Радваме се, че в България потребителите се интересуват много от иновациите, технологията и научните данни, които стоят зад продуктите без дим.

От известно време вече не сте сами на българския пазар, като British American Tabacco пусна своя продукт glo и у нас. Как ще се отрази това на конкуренцията на местния пазар?

Не мога да коментирам продуктите на конкуренцията. Трябва да кажа, обаче, че ние се радваме, че и останалите компании в индустрията вървят по пътя към изграждане на бъдеще без дим. За да може продуктите без горене, които имат потенциал за намален риск, да повлият положително на общественото здраве, те трябва да бъдат удовлетворителни за пълнолетните потребители и всеки пълнолетен пушач, който не иска или не може да спре пушенето, да може да намери по-добрата алтернатива, който най-много му допада. Вярвам, че разнообразието от бездимни алтернативи ще предостави избор на пълнолетните пушачи да откажат конвенционалните цигари и да преминат към по-добри алтернативи без горене. Наше задължение е да работим усърдно и непрестанно в тази посока.

IQOS специализиран бутик в България откри "Филип Морис"

IQOS специализиран бутик в България откри "Филип Морис"

Модерната технология е резултат от 10 години проучвания и над $3 милиарда инвестиции

Кога очаквате окончателно да спрете да продавате традиционни цигари?

Ние сме твърдо решени да изградим бъдеще без дим чрез бездимните продукти, които се явяват по-добрият избор за пълнолетните пушачи от продължителното пушене. Нашата визия е тези продукти да заменят изцяло цигарите възможно най-скоро. Продуктите ни без дим са разработени и насочени изцяло към пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат, като целта е да ги стимулираме да преминат напълно към тях като да спрат пушенето на конвенционални цигари. Затова и инвестирахме над 4,5 милиарда долара в научни изследвания и в разработката на тези продукти с помощта на над 400 учени и експерти от различни области в двата ни научно-изследователски центъра в Швейцария и Сингапур. Вярваме, че бъдещето е в бездимните алтернативи и по наши прогнози до 2025 г. поне 40 милиона от пушачите на конвенционални цигари на Филип Морис ще са преминали към по-добрите бездимни продукти.

Вярваме, че ако просто спрем продажбата на цигари, това ще доведе до запълването на пазарната ниша от конкурентите от незаконната търговия, затова ние сме силно ангажирани да направим всичко възможно да бъдат заменени цигарите с бездимни алтернативи , колкото се може по-бързо. Това, разбира се, ще отнеме време и не зависи само от нашите усилия. Правителствата в страните, например, имат огромна роля при въвеждането на политики, които окуражават сегашните пушачи, които не искат да спрат пушенето, да преминат към тези алтернативи, а самите пушачи в даден момент ще решат да преминат изцяло към тези продукти и да спрат цигарите.

IQOS вече се предлага в 9 български града в щандове и бутици на PMI. Как се продава в останалите български градове? Къде още да очакваме ваши обекти?

Щастливи сме, че можем да предлагаме системата за нагряване на тютюн на всички българи, като за много кратко време успяхме да изградим необходимата инфраструктура и да увеличим екипа си така, че да всеки пълнолетен пушач, който иска да премине на бездимен продукт да има тази възможност. Това беше особено важно и искам да благодаря на всички наши партньори за добрата работа и търпение през изминалата 2018. Ще продължим да увеличаваме партньорската си мрежа и обектите с които работим, за да бъде продуктът ни достъпен, като в същото време поддържаме високото качество на работа, индивидуалните обучения и последващата грижа, за клиента, която предоставяме на всеки, които е решил да откаже пушенето и да премине към системата на нагряване.

Интервюто се публикува с подкрепата на Филип Морис България