Германската група Bosch води разговори с местните власти в румънския град Круж-Напока за стартирането на програма за тестване на безпилотни автомобили по пътищата там, съобщава Romania Insider.

"Ние обмисляме две възможности. На първо място водим преговори с властите за тези тестове, а от друга страна планираме изграждането на тестова писта в града, където да правим опити в такива автомобили", коментира Денис Раабе, който е ръководител на инженерния център на компанията в Клуж.

Според информацията тестовете трябва да се извършват с двата души в кола. Единият ще бъде фокусиран върху това как се движи автомобилът и ще поема управлението при нужда, а другият ще бъде отговорен за събирането на данни от тестовете.

От няколко години вече в центъра си в града Bosch правят опити с технологии, които в бъдеще ще се използват в безпилотни автомобили.

Групата отвори базата си там през 2013 година като в момента в нея са наети 400 души. През март от компанията обявиха, че ще инвестират 25 милиона евро в нов център в града.

За 2017 година Bosch отчита ръст от 57% на приходите от румънския си бизнес до 931 милиона евро.