Германският производител на домакински уреди Bosch възнамерява да продаде два от заводите си в Русия, съобщава "Комерсант", позовавайки се на източник от руския пазар на електроника.

Базираната в Русия компания, която произвежда хладилници и перални машини, търси купувачи за заводите, разположени в село Стрелна, близо до Санкт Петербург. Фабриките получават повечето от частите си от Европа. В работно състояние те струват 3.8 - 4.4 милиарда рубли (646 - 748 милиона долара), според събеседника на вестника.

Производствените мощности в Русия не са рентабилни за германския концерн и други участници на пазара проучват възможността да ги закупят, казва друг източник пред вестника. Редица търговци на дребно обаче вече не могат да си позволят утроените продажни цени на марката. Друг източник, цитиран от БГНЕС не изключва възможността китайските производители Midea или Hisense да закупят заводите.

Бизнесменът Йосеф Лиокумович купи руския бизнес на германската верига OBI само за €10

Руският бизнес на най-голямата верига "направи си сам" в Европа беше продаден не за €100 милиона, а за €10

Това се казва отстъпка в цената

"Участниците на пазара смятат, че стойността на заводите може да достигне 4,4 млрд. рубли. Те смятат, че най-вероятните купувачи са китайски или турски компании", пише вестникът.

Bosch има общо седем производствени обекта в Русия: за перални машини и хладилници в Ленинградска област, електроинструменти, автомобилни компоненти, отоплително оборудване и радиатори в Енгелс, Саратовска област, и автомобилни компоненти в Самара.

Талибаните ще разменят с Русия стафиди и билки срещу бензин и дизел

Талибаните ще разменят с Русия стафиди и билки срещу бензин и дизел

Кабул иска да се договори с Москва за доставката на около 2 милион тона гориво