Бизнесменът Йосеф Лиокумович стана собственик на 60% от руския бизнес на германската верига "направи си сам" OBI и на 27 хипермаркета, в които работят около 4900 служители само срещу 600 рубли (по-малко от 10 евро). През 2019 г., когато той започнал да преговаря за придобиването на този бизнес ставало дума за около €100 милиона.

Драматичен край

Германската OBI, която е най-големият търговец DIY ("Do it yourself") в Европа обяви спирането на дейността си в Русия след нахлуването на страната в Украйна.

Руското ръководство обаче не се съгласи с това решение и отказа да затвори магазините. В отговор компанията майка блокира работата на ИТ системата в московския офис, на магазините и складовете. В края на март обаче руският екип на OBI инсталира алтернативен софтуер за плащане, възстанови ключовите системи и обяви, че скоро магазините ще отворят отново. OBI GmH нарече това действие "спекулация", а анализатори започнаха да говорят за възможно поглъщане на компанията. На 12 април компанията-майка обяви, че продава бизнеса си в Русия и назначава Борис Любошиц, основател на консултантската група Audit Group и юридическата агенция Cesar Consulting, за управител на руската мрежа OBI. В началото на май мрежата възобнови работата си. А в края на юли беше подписано споразумение, според което Йозеф Лиокумович става собственик на руския бизнес OBI.

Ирония на съдбата: Ще слкючи ли Robinhood сделка с един от титаните на Уолстрийт?

Ирония на съдбата: Ще слкючи ли Robinhood сделка с един от титаните на Уолстрийт?

Компанията отчете голяма загуба, спад на активните потребители

"Сделката на века"

"Да, 600 рубли. Преди пандемията сумата щеше да бъде около 100 милиона евро. Това не означава, че този бизнес е загубен. Сега има обстоятелства, които са се променили много. Трябва да инвестирате много в този бизнес, да поставите нещата в ред. Това е икономически здрава, прекрасна компания, но трябва да бъде вдигната на крака", каза Лиокумович в интервю за Forbes.

Според думите на Лиокумович останалите 40% от компанията принадлежат на непубличен руски партньор, чието име той не назова.

Йозеф Лиокумович започва работа в Русия през 90-те години.

"Бях ангажиран с големи проекти в Русия и в чужбина, работих с големи бизнесмени. И от това, което беше отразено в пресата, мога да кажа, че наистина участвах с моя финландски партньор Ахти Вилпула в проекта за изграждане на целулозно-хартиен завод в Костромска област. Но проектът не беше реализиран ", обясни бизнесменът.

Acronis беше оценена на $3.5 милиарда след сделка с BlackRock

IT лидерът Acronis, който оперира у нас, беше оценен на $3.5 милиарда

Най-големият офис на компанията е в София, в него работят 1000 служители

Лиокумович отдавна е приятел със семейство Хауб, което притежава германската OBI, съобщи по-рано "Ведомости", позовавайки се на свои източници. Когато предишните собственици бяха готови да отпишат руския си бизнес, Лиокумович предложил услугите си. Познати на бизнесмена го наричат ​​"професионален преговарящ", а OBI ще бъде най-малкото от неговите предприятия.

Самият Лиокумович нарече себе си "много непубличен човек", който "знае как да говори с хората". Той потвърди, че е приятел със семейството, което притежава OBI от 20 години. Преди това медиите го наричаха представител на австрийската група компании Supernova, която е специализирана в управлението на търговски и развлекателни центрове в Централна и Източна Европа. Портфолиото й включва около 60 такива обекта в Австрия, Германия, Полша, Румъния, Хърватия и други страни.